Margarita del Val: «Ara comença a ser problemàtic a Espanya»

L'experta ha lamentat la manca de mesures durant l'estiu

Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori
Margarita del Val analitza la situació de la Covid-19 en directe a Telecinco | CatalunyaDiari

L'arribada de la pandèmia del Covid-19 ha fet que es tornin a repetir els mateixos comportaments erronis de fa més de cent anys, quan va tenir lloc la grip de 1918. Així ho han confirmat des del programa que presenta Ana Rosa Quintana a ‘Telecinco’ aquest mateix matí.

La presentadora ha tingut l'oportunitat, una vegada més, d'entrevistar a Margarita del Val, viròloga i immunòloga del Consell Superior de Recerques Científica. Ana Rosa Quintana ha demanat a l'experta que fes una anàlisi de la situació actual del virus a Espanya en directe.

Preocupant augment de casos

«Hem començat a pujar molt abans i amb tres setmanes estem pujant el nombre de morts, la qual cosa comença a ser problemàtica», ha reconegut Margarita del Val en comparar Espanya amb altres països.

«Què hem fet malament? El mateix que es va fer malament en la pandèmia de la grip de 1918. Tornar a caure en la mateixa pedra que fa 100 anys està malament. Llavors van celebrar primer les festes dels pobles i després van imposar restriccions a la mobilitat», ha afegit aquesta viròloga.

A Espanya s'han prohibit les festes, malgrat això, s'han celebrat les ‘no festes’. La gent ha anat als llocs habituals als quals anava a l'estiu durant les festes i hi ha hagut molt contacte social, ha explicat Margarita del Val. «Ens hem tret la màscara i sense aquest control de la màscara en els moments de màxim risc, hi ha hagut molts contagis», ha destacat.

Falta de mesures a l'estiu

I és que hi ha coses que, segons la viròloga, no s'han respectat des que es va perdre la por a l'estat d'alarma. Les comunitats autònomes no van prendre mesures addicionals per a compensar la falta de responsabilitat d'uns pocs ciutadans i aquest estiu no es van prendre les limitacions sobre mantenir un grup de contactes estable.

«Ara, a la tornada, ens trobem amb gent que no vèiem i hi ha alegria, ens prendrem una cervesa junts... això és un problema. Els primers quinze dies s'hauria de respectar el nucli i guardar una autoquarantena», ha volgut afegir la viròloga durant la seva entrevista.

Precaució abans de res

Quant als reinfectats, Margarita del Val s'ha mostrat molt cauta davant la falta d'informació, que és un problema en aquest terreny.

Quant a la vacuna, la immunòloga ho té molt clar. «La immunitat que s'aconsegueixi amb les vacunes serà diferent, no té per què ser, és una característica del coronavirus en el seu conjunt que indueix una immunitat de curta durada, les vacunes no tenen per què ser així», ha destacat.

Al que si afectaria és que «si les persones es reinfecten malgrat haver tingut una certa immunitat i al reinfectar-se multipliquen el virus i el poden contagiar, això vol dir que cap persona està segura que no pugui ser contagiosa encara que hagi donat positiu en anticossos», ha recalcat durant la seva intervenció en el programa de ‘Telecinco’.

Així doncs, la solució és clara: cal tenir precaució i fer cas de les mesures establertes per a evitar que els contagis continuïn augmentant dia a dia.


Comentaris

envia el comentari