Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori

L'experta Margarita del Val posa data a recuperar la normalitat: «sent optimista»

Preguntada sobre si hi haurà més pandèmies pròximament, l'experta ha dit que «sí»

Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori
Margarita del Val creu que la mascareta s'haurà de portar durant almenys dos anys | CatalunyaDiari

Margarita del Val, viròloga i immunòloga del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), és una de les grans expertes sobre el desenvolupament de la pandèmia del coronavirus a Espanya. Del Val ha concedit avui una entrevista al diari 'AS', on ha vaticinat quan podrem tornar a la normalitat d'abans de la pandèmia.

Sobre la situació actual de la pandèmia, la viròloga ha confessat que «a Europa només Espanya ha tingut onada d'estiu, aquesta que va començar a la fi de juliol. Al principi quan comença a aixecar no se li para esment, però després és temible. Ara la resta d'Europa està amb la de tardor, que pot estar arrencant a Espanya. Cal anar amb compte que no se'ns ajunti amb la d'estiu».

En referència al problema d'una possible coincidència d'onades, la científica del CSIC ha opinat que «això podria ser un gran problema i l'important és demanar als governants que prenguin les mesures aviat. I a nosaltres, que almenys tinguem dues o tres mesures alhora contra el virus: estar en exteriors, tenir distància i mascareta, que ha d'anar ben ajustada. Mínim cal posar dos, perquè l'única mesura que sabem que funciona per si sola és el confinament total».

«És possible que la mascareta s'hagi de posar bastant temps, almenys dos anys»

D'altra banda, Margarita del Val demana als polítics espanyols que estableixin unes certes mesures per a frenar la Covid-19: «Algunes són senzilles. Restringir el treball presencial perquè hi hagi menys gent en el transport públic, que hi hagi més freqüència de trens i autobusos, i que la gent que no pugui gastar-se diners en mascaretes se'ls doni una. Els que tinguin habitatges petits en les quals contagiarien a tota la família i tinguin persones de risc, que se'ls endugui a hotels medicalitzats. I, per descomptat, molt de diagnòstic i localització. Cal baixar això».

Mirant al futur, Del Val ha confessat que «és possible que la mascareta l'hàgim de portar bastant temps, almenys dos anys. És molt probable que aquestes temporades de tardor, hivern i primavera no siguin gens normals i hàgim de passar-la amb mesures importants. A veure com ve l'estiu (de 2021). Tot depèn de les vacunes i dels antivirals, i de la recerca. Les vacunes fins que no es doni el vistiplau que són segures i eficaces no les podem subministrar. Cap dels més de 100 candidats a vacuna s'ha tirat cap endarrere. Si hagués de donar-li una data, 2022 seria optimista. Tiri-li temps, jo m'atreveixo a dir-li a l'inrevés. Aquesta tardor, hivern i primavera aguantarem».

«Quan es detecti un nou virus, es prendran mesures molt dràstiques»

Finalment, Del Val considera que fins a 2021 o 2022 no hi haurà una vacunació massiva. «Com aviat. Perquè això vol dir que han de ser bones per a tots. Les xineses estan molt avançades, però fins que ens arribin... En el CSIC tenim dos més avançades i una tercera molt completa, és la meva favorita. Aquesta situació demostra l'important que és la ciència».

A més, preguntada sobre si hi haurà més pandèmies pròximament, l'experta ha dit que «sí, i tant de bo que la següent no ens enxampi coincidint amb aquesta. Epidèmies sorgeixen cada dos anys, per exemple de grip aviària, en el sud-est asiàtic molt greu. Per sort, no es transmeten molt bé entre persones. El que passa és que ara estarem tots molt alerta. Quan es detecti es prendran mesures molt dràstiques. Seríem ximples de no reaccionar. No només per a una futura pandèmia, sinó davant la pròxima onada».