COVAX, la iniciativa internacional perquè tots els països tinguin accés a vacunes de la Covid-19, està a punt de distribuir les seves primeres dosis. Margarita del Val, reconeguda viròloga del CSIC, ha parlat amb 'Nius Diario' sobre aquest assumpte i el que significa aquesta iniciativa per a aquells països amb menys possibilitats econòmiques.
Per a la científica espanyola, «COVAX és l'única manera que els països sense recursos comptin amb el suport necessari per rebre suficients dosis de vacunes, per administrar-les i, més llarg termini, per ser autosuficients i portar a terme les seves pròpies campanyes de vacunació». «COVAX és l'hereva de GAVI, l'Aliança Global per a les Vacunes, que va rebre aquesta tardor el Premi Princesa d'Astúries a la Cooperació Internacional per promoure l'accés equitatiu a la vacunació infantil des de l'any 2000 en els països de pocs recursos», assegura.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«Les vacunes són la millor inversió per a qualsevol país en vies de desenvolupament»
Fa unes hores, COVAX anunciava que a finals de febrer repartirà 337 milions de dosis entre els 145 països sol·licitants dels 186 països que s'han unit a aquesta iniciativa. A l'experta del CSIC «l'enorgulleix dir que, en el Fòrum de la Pau de París celebrat el passat mes de novembre, Espanya va confirmar la donació de 50 milions d'euros per a la causa COVAX. A més, aportem com a membres de la Unió Europea, que conjuntament va donar 100 milions en aquesta ocasió, completant un total de 500 milions donats des de l'inici».
A més, la televisiva investigadora posa en valor la iniciativa internacional i assenyala que «no és una despesa banal. Les vacunes són la millor inversió que es pot fer en qualsevol país en vies de desenvolupament. Cada euro que es dedica a vacunació infantil rendeix més que qualsevol altra iniciativa de salut o d'educació. En costos directes, per cada euro invertit en vacunes infantils, s'estalvien uns 16 euros. I si comptem el que es guanya en anys de vida sense seqüeles, puja fins a 44 euros. Objectivament, vacunar és molt rendible. En dirigir-se a la població adulta, immunitzar adequadament evita que es desestructuri la societat en llocs on les condicions són molt precàries».
Espanya participa com a donant a COVAX
Margarita del Val explica a 'Nius' com es prioritza la vacuna i assenyala que «primer, es va dirigir als països amb alt risc dels seus treballadors sanitaris, i que no han començat encara la vacunació. Està més que demostrat que fins que no comences a vacunar no descobreixes el que realment necessites. Ho hem vist a Espanya. Ens havíem estat preparant per al moment en què arrenqués la campanya de vacunació de COVID-19, però fins al dia en què vam tenir a les nostres mans els vials no vam prendre consciència dels problemes a què ens enfrontàvem, perquè és tot massa nou i complex».
Preguntada per la participació d'Espanya en aquest projecte de vacunació, Del Val apunta que el nostre país «participa com a donant, però no ha sol·licitat formar part del repartiment de la vacuna de la Covid-19, com tampoc ho ha fet la resta d'Europa. Hem optat per gestionar-ho pel nostre compte».
«S'han reunit fons per vacunar amb dues dosis a 500 milions de persones»
L'OMS afirma que només mitjançant el COVAX es podrà deixar enrere la fase més complicada de la pandèmia. La viròloga explica que «cal no oblidar que les malalties infeccioses no coneixen fronteres. A la velocitat en què la pandèmia avança, ningú estarà fora de perill, tret que ho estigui tot el món. En aquest sentit, a COVAX la mou la solidaritat, però també un punt de realisme. Sobretot perquè, si es cometen injustícies en el repartiment i grans desigualtats, acabarem patint problemes de violència mundial».
Finalment, Margarita del Val avança quin pot ser el futur de COVAX: «Fins al moment es compta amb les dosis per vacunar un 3,3% de la població dels països sol·licitants. Ja s'han reunit fons per vacunar amb dues dosis a uns 500 milions de persones, però l'objectiu és acostar-se als 1.750 milions de vacunats a finals de 2021. Per això, els seus responsables segueixen buscant com bojos nous donants».