Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori

Margarita del Val llança una proposta a tothom pensant en el mes que arriba

La prestigiosa viròloga del Centre Superior de Recerques Científiques proposa una nova mesura per a evitar els contagis aquest Nadal

Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori
Margarita del Val proposa una quarantena de deu dies abans de reunir-nos per Nadal | CatalunyaDiari

Mentre esperem que s'aprovi l'esborrany que el Govern ha posat en marxa com a pla per al pròxim Nadal, els experts ja han començat a aconsellar a la població sobre les mesures que podem prendre per a evitar el contagi per Covid-19 durant aquest Nadal. Margarita del Val, la prestigiosa viròloga del Centre Superior de Recerques Científiques (CSIC), vol fer la seva aportació proposant una estratègia sanitària que ens ajudi a celebrar-lo amb la família sense córrer riscos.

Del Val proposa que la població s'anticipi i es posin en quarantena durant deu dies abans de reunir-se amb la família. Cal tenir en compte que en aquestes dates moltes persones majors es reuneixen amb fills i nets, i donat el seu alt nivell de risc, és convenient extremar les precaucions.

Una quarantena voluntària

La viròloga exposa l'opció de realitzar quarantenes voluntàries com una mesura addicional a les quals el Govern decideixi implantar després de reunir-se amb les comunitats autònomes per a evitar la proliferació del virus. En una entrevista per a TVE, Margarita assegura que l'objectiu principal és evitar que aquestes dates suposin un augment de contagis en les successives setmanes que portin al sistema sanitari a una complicada situació.

«Totes les àvies voldran entrar amb símptomes greus a l'hospital el mateix dia. I això serà encara pitjor» assegura l'experta en infeccions virals. Per això, resultaria prudent romandre confinats a casa dies abans dels sopars i menjars familiars. Reduir les trobades amb altres persones alienes a la família resulta beneficiós i redueix substancialment la possibilitat de contagi.

En aquestes dates cal pensar més que mai en les persones del nostre nucli familiar més vulnerables: «Tenim molt clar cadascun quines persones de risc tenim al nostre voltant» explica Del Val.

Aquesta mesura se sumaria a les que Pedro Sánchez ha posat sobre la taula on entraria establir un nombre màxim de persones i respectar el toc de queda. No obstant això, tal com assenyala l'experta, les mesures del Govern són meres recomanacions i en cadascun de nosaltres resideix la responsabilitat de complir-les per a evitar el contagi: «El pla del govern són recomanacions, però cadascun sabem perfectament què fa el virus» ha subratllat.

La vacuna «en cas d'emergència»

Durant la seva intervenció, Margarita del Val també ha donat la seva opinió sobre l'arribada imminent de la vacuna. Una fórmula que es preveu que arribi a principis de 2021 i que els governs esperen amb ganes per a posar-li fre a la pandèmia. L'experta del CSIC no es mostra tan esperançadora i assegura que només s'estudia el seu ús en cas d'emergència.

Els laboratoris Pfizer, Moderna o Astrazeneca ja enfilen la recta final dels seus assajos sobre la vacuna i prometen grans resultats. No obstant això, aquesta carrera per ser els primers a aconseguir l'antídot contra el coronavirus amaga alguna cosa darrere: «El que han sol·licitat no és una aprovació, és un ús en cas d'emergència, que és diferent. No es basa en certeses, en dades, en resultats» afirma Margarita del Val.

L'epidemiòloga del CSIC sosté que el fet que l'Agència Europea del Medicament ja hagi començat la seva labor de revisar l'ús de les primeres vacunes respon a una actuació ràpida per a saber si la fórmula protegeix als grups de major risc. Per a saber si és també efectiva per a una altra mena de població, encara es requereix més temps d'estudi.

«Encara no sabem per a què poden valer aquests candidats que estan sol·licitant l'ús d'emergència. Si protegeixen de casos greus, valdran per a aquells que tenen risc. Si protegeixen del virus, valdran per a tota la població i els sanitaris» ha explicat.

El missatge tranquil·litzador a aquells que dubten de la vacuna

Hi ha alguns sectors de la població que, sense ser negacionistes, encara desconfien de la vacuna contra la Covid-19. Conèixer els efectes secundaris que els primers assajos han provocat en els voluntaris no donen confiança, i fan que la gent es mostri reticent a l'hora de decidir vacunar-se.

A tots ells, Margarita del Val ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador restant importància als possibles efectes adversos i aconsellant-los que confiïn en els organismes destinats a supervisar les vacunes: «A totes les persones que estan dubtant de les vacunes, jo els transmeto confiança de les agències reguladores» ha afirmat.