Margarita del Val, reconeguda viròloga i investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), és una de les científiques que sempre analitza amb rigor la situació de la pandèmia a Espanya. Sempre que els mitjans de comunicació volen explicar algun tema relacionat amb la Covid, Del Val accedeix a això i acaba deixant titulars molt sucosos en les seves entrevistes. L'experta viròloga va analitzar en profunditat la crisi sanitària i les últimes novetats sobre les vacunes de la Covid al programa 'Espejo Público' d'Antena 3, que presenta Susanna Griso cada matí.
Del Val va començar l'entrevista sent molt cauta amb l'evolució favorable que està portant la malaltia en les últimes setmanes a Espanya. Considera que els pitjors mesos de la pandèmia podrien estar encara per venir. Sobre aquest assumpte, la viròloga va sentenciar que «desembre, gener i febrer poden ser els pitjors mesos», a causa de la malaltia de la grip, un factor estacional que podria allargar encara més la pandèmia a casa nostra.
La veterana experta del CSIC també s'ha referit a la vacunació contra el coronavirus, apuntant en primer lloc que els assajos que s'estan duent a terme en l'elaboració d'una vacuna per la Covid han de seguir un rigor estricte des del minut u. «Normalment el que es feia era esperar que quan es tinguessin totes les dades s'enviessin a les agències reguladores, però per accelerar s'estan veient a la vegada, tot i que el rigor s'ha de mantenir», va assenyalar Del Val.
Del Val, preocupada pels efectes secundaris de la vacuna
La viròloga del CSIC no es va alarmar en excés pels probables efectes secundaris en les vacunes i veu factible que aviat hi hagi un permís per al seu ús entre la població, ja que opina que la seguretat sempre serà total. «No hi ha cap problema. El primer que es mesura és la seguretat», va assegurar la científica.
«El primer que causa les vacunes és una reacció al lloc local de vacunació, i això és un senyal simplement que està entrenant i estimulant el nostre sistema immunitari. Aquesta febre local, aquest malestar, no són efectes adversos, és simplement que el nostre sistema immunitari està reaccionant i en algunes persones reacciona d'una manera diferent. Això ni tan sols vol dir que la vacuna sigui millor en unes persones que en altres», va assegurar Margarita del Val.
Del Val ha remarcat que durant diversos anys s'ha pogut conèixer que, si apareixen aquests efectes secundaris, ho fan al cap d'un mes i mig o dos mesos després de posar-se la vacuna. «I en això no ha calgut escurçar en absolut res de temps. Sis setmanes o dos mesos després que s'han vacunat i per la majoria de voluntaris ja han transcorregut. Per tant, les dades de seguretat seran sòlides», explicava la viròloga del CSIC.
Regne Unit, primer país del món en aprovar la vacuna
Amb relació al tema de la vacuna comentat per Margarita del Val, aquest dimecres 2 de desembre el Regne Unit s'ha convertit en el primer país del món a donar el vistiplau a la vacuna contra el coronavirus de Pfizer i BioNTech per a un ús general entre la població, després de la certificació de l'Agència Reguladora de Productes Sanitaris i Metges (MHRA).
L'organisme britànic assenyala que, després de «mesos de rigorosos assajos clínics i una exhaustiva anàlisi sobre les dades per part dels experts», la vacuna de la companyia nord-americana i el seu soci alemany, l'eficàcia de la qual arriba al 95%, és totalment segura i ofereix els nivells fixats de qualitat i efectivitat.