Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La viròloga Margarita del Val en una imatge d'arxiu

La data definitiva: Margarita del Val avança quan viurem una vida normal (i falta poc)

L'experta sempre s'ha mostrat molt prudent, però aquest cop s'ha mullat sobre què passarà els pròxims mesos

La viròloga Margarita del Val en una imatge d'arxiu
Esperançadores paraules de Margarita del Val sobre què pot passar a Espanya els pròxims mesos   | EP

Margarita del Val s'ha convertit en una de les expertes més prestigioses i, sobretot, més reconegudes pels ciutadans després d'un any de pandèmia. Les seves paraules han estat sempre molt cautes sobre com evolucionava la malaltia al nostre país, i precisament per aquest motiu les seves últimes paraules han sorprès més d'un, ja que donen esperances sobre el que podria passar a Espanya en els pròxims mesos.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La viròloga del CSIC ha insistit en una entrevista per a 'ElDiario.es' que la vacunació és, ara per ara, la millor eina de què disposem per controlar la pandèmia, però que no n'hi ha prou amb vacunar els majors de les residències. Espanya ja ha entrat en una segona fase de vacunació en la qual s'inclouen diversos grups nous. Cal recordar que primer van ser els majors de residències, els treballadors d'aquests centres, el personal mèdic de primera línia i els grans dependents, els primers a ser vacunats entre desembre i març.

Un pas clau: la vacunació dels majors de 70 anys i els malalts crònics

Amb l'arribada de la vacuna d'AstraZeneca es van ampliar els grups prioritaris, i actualment ja s'està administrant dosis a personal mèdic que no està en primera línia, a personal de serveis essencials com policies i bombers, i als majors de 80 anys que no són dependents. Però per a Margarita del Val, la clau per al veritable «canvi radical» de la pandèmia a Espanya serà quan s'hagi vacunat als majors de 70 anys i a les persones que tenen malalties cròniques.

Després d'aquestes persones, en teoria, tots els grups més vulnerables al virus estaran immunitzats, el que suposarà un clar respir per als hospitals. Seguirà havent-hi contagis, sí, però es contagiarà gent més jove que, a priori, està més preparada per a combatre la malaltia. És cert que en tot aquest any de pandèmia s'han vist moltíssims casos de gent jove amb Covid-19 greu, que fins i tot han mort, però la realitat és que no és gens habitual que passi. 

A l'estiu podria canviar tot

Un cop vacunats, els hospitals podran centrar els seus esforços en altres patologies i en els malalts de Covid-19 que estiguin greus, que seran molts menys que fins ara. Això permetria controlar millor la pandèmia i, sobretot, el nombre de víctimes que deixa, que ja supera els 72.000 en un any. Per aquest motiu, del Val creu que aquest moment marcarà un abans i un després en la pandèmia.

Admet que encara queda un llarg recorregut per endavant, que el coronavirus no desapareixerà d'avui per demà, però que Espanya podrà gestionar la pandèmia d'una altra manera quan les persones més vulnerables estiguin protegides. A diferència d'altres ocasions, en què ha evitat posar dates perquè la pandèmia evoluciona de forma imprevisible, aquest cop sí que té clar quan podria succeir aquest canvi: cap a l'estiu.

Malgrat tot, la científica insisteix que no podem confiar-nos massa i avançar-se als fets fins que els vulnerables estiguin vacunats, perquè si comencen a pujar els contagis, tornarem a estar en una situació crítica. És més, si arriba la quarta onada abans de l'estiu perdran la seva vida moltes persones que, en cas d'haver aguantat una mica més les restriccions, podrien haver-se salvat.

Falta per veure si els vacunats poden contagiar si agafen la malaltia

A més, encara queda per veure si les persones vacunades realment contagien o no. Els estudis que s'han fet fins ara no són del tot concloents, encara que tot apunta que podria haver esperances en aquest àmbit també. A Israel, país del món amb més percentatge de població immunitzada, les persones vacunades que s'encomanaven del virus, en la majoria de casos, no transmetien la malaltia a altres persones, com destaca Ugur Sahin, director executiu de BioNTech.

Això seria una altra gran notícia perquè l'efecte de la vacuna en aquestes persones se sumaria a la protecció també dels altres. És a dir, la principal por fins ara era que les persones vacunades no emmalaltissin, però sí que contagiessin la malaltia a les persones que encara no estaven vacunades, el que impediria aixecar restriccions.

Si es confirma que les persones contagiades no transmeten la malaltia, a mesura que hi hagi cada vegada més persones immunitzades amb la vacuna, el perill de contagi entre la resta de la població serà també més baix.