Els marges d'error dels radars a les carreteres catalanes

La velocitat a partir de la qual s'activen varia segons si són fixos o mòbils i també depenent de la velocitat màxima de la carretera

Les sancions derivades pels radars de velocitat sempre són un tema polèmic entre els conductors. Majoritàriament, tothom sap que existeix un petit marge entre el límit marcat a una carretera i la velocitat real a la qual aquests es poden activar. El que és més desconegut és que aquest marge d'error varia segons el tipus de radar i el tipus de via per on circulem. 

Tant la DGT com el Servei Català de Trànsit, apliquen un criteri conegut com la «norma de tolerància 7» o «norma del 7» pels radars mòbils. Si circulem en una carretera on la seva velocitat màxima és inferior a 100 km/h, el marge és de 7 km/h. És a dir en vies de 90, ens multaran a partir de 98. En aquelles on es pot conduir a velocitats superiors 100 km/h, s'aplica un percentatge d'un 7%. Així, en autovies i autopistes serem sancionats si circulem a més de 128,4 km/h. 

El marge es redueix quan parlem de radars fixos. En el seu cas, només se'ns permet superar la velocitat màxima en 5 km/h en les carreteres convencionals i un 5% en aquelles on el límit és superior als 100 km/h. Seguint el mateix exemple, en una carretera amb una velocitat màxima de 90, ens multaran si circulem a 96, i en autopistes i autovies, a 126 km/h.   

Existeix la polèmica per si els radars amb trípode s'han de considerar fixos | CatalunyaDiari.cat

 

El Suprem va equiparar els radars de trípode amb els de caixa

La problemàtica sorgeix en el fet de si certs radars, com els situats amb trípodes als marges de les carreteres, han de ser considerats fixos o mòbils. El Tribunal Suprem va establir l'any passat un criteri per solucionar aquesta qüestió, després d'un recurs d'un conductor, sancionat per un radar mòbil a 214 km/h. 

A aquest se li va aplicar el marge d'error del 5%, sent multat amb 1.080 euros i amb una retirada de carnet d'un any. El sancionat reclamava l'aplicació de la «norma del 7», per evitar la prohibició de conduir, però  l'Alt Tribunal va desestimar el recurs al·legant que el radar mòbil estava fix en el moment de la foto. 

Organitzacions de conductors com Automobilistes Europeus Associats (AEA) fa anys que denuncien multes injustes perquè els «cinemòmetres no realitzen una mesura exacta de la velocitat del vehicle». Afirmen que molts conductors sancionats no circulen per sobre del límit legal, ja que la DGT no aplica els corresponents marges d'error a les mesures. 

  

També et pot interessar...

  • Els «súper-radars», el nou mètode per controlar 32 vehicles i 8 carrils alhora
  • Els radars en cascada, el nou mètode per multar l'excés de velocitat