Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
María Romay, mujer de Fernando Simón

Maria Romay, la desconeguda dona de Fernando Simón i la seva trista història familiar

Maria Romay s'ha guanyat una gran reputació amb el seu treball a l'Institut de Salut Carlos III

María Romay, dona de Fernando SImón
Maria Romay, la desconeguda dona de Fernando Simón i la seva trista història familiar | Twitter

Fernando Simón s'ha convertit en una de les cares més reconegudes dels últims mesos gràcies a la seva feina al capdavant del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries i com a portaveu  del govern i del Ministeri de Sanitat a l'hora de proporcionar les dades actualitzades del coronavirus  cada dia des de l'inici de la pandèmia, exceptuant els dies en què ell mateix es va contagiar i va haver de fer quarantena. 

De moment no es coneix gaire cosa sobre la seva vida privada, però de mica en mica comencen a aparèixer informacions sobre la seva trajectòria professional anterior i sobre la seva situació personal, tot i que en molts casos, els dos vessants estan molt relacionades.

Periodista i investigadora

Aquest és el cas de la seva dona, desconeguda pel gran públic però que compta amb un gran reconeixement per la seva fina a l'Institut Carles III (ISCIII) de Madrid. Ella és María Carlota Romay Barja de Quiroga, és periodista i va arribar al món de la ciència gairebé per casualitat.

Després de diversos voluntariats, María va decidir especialitzar-se en Polítiques i Planificació per al Desenvolupament, i finalment es va doctorar en Epidemiologia i Salut Pública  després d'estudiar a Madrid. 

María Romay és família del ministre de Sanitat del primer govern de José María Aznar (1996-2000), José Manuel Romay Beccaría, qui també va ser conseller de Sanitat i Agricultura a la Xunta de Galícia. 

A banda d'això, poca informació es coneixia d'ella, però 'El Español' ha publicat un capítol de la seva vida, un drama familiar que la va afectar quan era ben petita. L'any 1969 va morir el seu pare, capità de les Forces Armades, Carlos Romay Custodio, mentre estava de servei. 

La seva pèrdua la va afectar tant que li va dedicar la seva tesi doctoral a través d'uns versos de Goytisolo a 'Paraules per a Júlia': «Mai et lliuris, ni t'apartis / al costat del camí, mai diguis / no puc més i aquí em quedo / i aquí em quedo».

Àmplia experiència internacional

Després d'aquest doctorat, María Romay va fer el salt a l'escena internacional  i va marxar a Burundi  amb l'associació Medicus Mundi. Allà va coincidir amb Fernando SImón, que s'encarregava de la medicina al poble de Ntita, quan tots dos eren solters. Ella, per la seva banda, es trobava desenvolupant una activitat d'Educació per a la Salut. 

Un any després, María va tornar a Espanya però va seguir treballant en les necessitats del tercer món en una assessoria d'integració de ciutadans africans. Un any després, el destí la va tornar a portar a l'Àfrica, concretament a Kenya, gràcies a Metges sense Fronteres.

A Kenya, María Romay es va dedicar a fer trobades nutricionals a la població de Garissa, i més tard va marxar a Johar, a Somàlia, per ajudar en la rehabilitació dels serveis bàsics de salut del territori. Uns mesos després també va estar durant una època a l'Havana  (Cuba).

Després d'una breu estada a Londres i a Swansea (Regne Unit), on va desenvolupar el seu nivell d'anglès, María va marxar a Moçambic  i Guatemala. Deu anys després, ja casada amb Fernando Simón, va tornar a Espanya amb els seus tres fills. 

María és experta  en Malalties Tropicals, i la seva estada en tants països li va garantir un lloc a l'Institut de Salut Carles III de Madrid, on ha treballat des de l'any 2007 en diferents àmbits, com ara el de docent i d'investigadora.