Muntatge amb un mapa radar de precipitacions i un cercle amb la cara de Mario Picazo

Mario Picazo avisa sobre el temps que tindrem aquest mes de juny: «Continua aquí»

Mario Picazo ofereix la previsió per a l'estiu amb moltes novetats

Al juny es dona el tret de sortida a l'estiu. Molta gent espera amb impaciència aquesta època per gaudir del sol i el bon temps. Tot i això, Mario Picazo té males notícies quant a les previsions per a aquest mes.

El pronòstic a llarg termini «ens mostra canvis en els patrons de tendència». Això es traduirà en més precipitacions i temperatures més baixes del que és habitual en aquesta època de l'any. Seran més acusades a certs punts d'Espanya.

D'alguna manera, els episodis de DANA que han deixat pluges intenses aquest darrer tram de maig s'estendran fins al juny. El sisè mes de l'any començarà amb més ruixats del que és normal, sobretot a l'àrea mediterrània. La situació serà més preocupant a la primera quinzena. Es preveu, a més, que les precipitacions estiguin presents per sobre del que és normal a tot el territori peninsular.

Comença l'estiu amb caiguda dels termòmetres

El darrer mes de juny va ser especialment calorós. De fet, va ser el quart amb temperatures més elevades des que hi ha registres. Va resultar força sec, encara que el 2023 «la tendència es mostra força més diferent», apunta el meteoròleg.

Un home sota un paraigua mentre plou
La pluja continuarà durant la primera quinzena de juny a diversos punts d'Espanya. | Getty Images

Només s'espera que els termòmetres estiguin per sobre de la mitjana a les Canàries. A l'interior peninsular els valors que es marquin seran inferiors al que estem acostumats. Per la seva banda, a la resta del país es mantindran dins dels paràmetres habituals per a un mes de juny.

Com serà l'estiu a Espanya?

Segons les previsions de Mario Picazo i que publica al portal eltiempo.es, l'estiu serà molt càlid a Espanya. Sí que adverteix de possibles pluges, que podrien ser més intenses aquest començament de juny i a finals d'estiu. Explica que els pronòstics més recents «ens indiquen que els mesos de juny, juliol i agost podrien venir marcats per precipitacions per sobre del normal», més pronunciades a la zona de la mar Mediterrània i les Canàries.

En qualsevol cas, com que es tracta d'una estació seca, no hi ha motius per preocupar-se. Les precipitacions que hi apareguin no les considera especialment significatives. L'expert incideix que resulta complicat augurar la situació meteorològica per a d'aquí a tres mesos. Ara bé, tenint en compte les previsions i la calor que es preveu a l'orient, no seria estrany que hi hagués més pluges i tempestes a causa de l'entrada d'aire més fred per aquesta zona.

Pluges intenses al final de l'estiu

A més, resulta força habitual que a la conclusió de l'estiu es produeixin DANAs a la regió mediterrània. Són àrees de baixa pressió que es creen en nivells alts de l'atmosfera. Tal com s'ha pogut comprovar els darrers dies, el resultat serien pluges intenses acompanyades de tempestes.

Indiquen que solen tenir lloc molt sovint, sobretot per «la interacció entre l'aire càlid i humit de la Mediterrània i l'aire fred que procedeix de latituds més altes». Durant el període estival, «la mar Mediterrània s'escalfa», fet que provoca una «diferència de temperatura amb les masses d'aire més fredes del nord». Com a resultat d'això es produirà una «inestabilitat atmosfèrica», que contribuirà a l'aparició de «gotes fredes».

Una dona en primer pla a la platja amb diverses persones davant seu
L'estiu no serà tan sec com el de 2022. | GTRES

Entre el final de l'estiu i el començament de la tardor, les precipitacions del model del centre europeu indiquen un augment de les pluges. Estaran per sobre de la mitjana a les Balears i l'est peninsular. És possible que aquesta tendència també s'estengui a la resta d'Espanya. Tot i això, encara resulta una mica prematur aventurar el que passarà en qüestió d'uns mesos.

En qualsevol cas, caldrà posar primer el focus d'atenció al juny. S'espera que sigui una mica més plujós del que és normal, on les tempestes seran més habituals als Pirineus i al Sistema Ibèric.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!