Artur Mas ha viatjat a Ginebra per reunir-se amb Carles Puigdemont i parlar sobre la posició de Junts per Catalunya en la investidura de Pedro Sánchez, que es durà a terme el pròxim juliol al Congrés. Fa una setmana, Mas va assumir a Waterloo la responsabilitat de reconstruir JxCAT en un partit polític convencional i sobiranista que pogués integrar les diverses sensibilitats que divideixen el partit després de desbloquejar la investidura de Sánchez.
Mas havia de mantenir el control de la política interior
Puigdemont s’havia compromès amb Mas al fet que, fins a la fundació del nou congrés a l’octubre, ell mantindria el control de tota la política interior, cosa que incloïa la Generalitat, i el grup de JxCAT al Parlament, Congrés i Senat. No obstant això, després de conèixer-se la posició dels dirigents, molts dels diputats a Madrid es neguen a abstenir-se per facilitar que Pedro Sánchez sigui president de nou.
La reunió a Ginebra ha sorgit després que el grup parlamentari del Congrés no hagi reconegut l’autoritat d’Artur Mas i que Puigdemont no s’hagi pronunciat al respecte. Tot i que la relació entre ells segueix sent bona la fragmentació entre els integrants i dirigents és un fet. Per aquest motiu Mas ha decidit reunir-se de nou amb Puigdemont, que es trobava a Ginebra participant al ‘Crans Montana Forum’, després que la reunió de la setmana anterior a Waterloo no es resolguessin definitivament els problemes interns.
La situació és complicada
La situació del Congrés és complicada perquè, tot i que Mas ha aconseguit el suport de Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull —els tres diputats presos— però els quals no podran votar si no són substituïts. No obstant això, el fet que els presos estiguin a favor de l’abstenció reforça la idea de Mas que la presidència de Sánchez és la millor opció que té JxCAT actualment.
Alhora, la postura d'Artur Mas no és compartida per les bases del partit ni per les persones de confiança de Pugidemont a Catalunya, com és el cas de Laura Borràs, qui defensa el bloqueig al govern espanyol com a represàlia per l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Aquesta divisió i el fet que els tres diputats presos no puguin votar de manera efectiva, fan que Mas no compti amb la majoria per tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez.