Diversos ciutadans passejant pel Passeig Marítim de Barcelona dissabte, 2 de maig

Mascaretes per fer esport: quan són obligatòries i quines són les millors

Quan es fa exercici físic el teixit es desgasta i s'humiteja molt abans creant un hàbitat ideal per al virus

El govern espanyol ja ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) l'obligatorietat de portar mascareta  en espais tancats i en espais oberts quan no es pugui mantenir la distància de seguretat. Una de les conseqüències directes és l'ús obligat de la mascareta a l'hora de fer qualsevol mena d'activitat física  a l'aire lliure i en espais tancats.

Fer esport  també pot suposar risc de contagi, així que s'obliga a portar mascareta per córrer, patinar o anar en bicicleta a partir d'aquest dijous 21 de maig. Molts es pregunten ara quan són obligatòries i quines són les millors. Segons les directrius de l'executiu, es disposa l'ús obligatori de màscares a persones de sis anys cap endavant en la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'almenys 2 metres.

Per tant, els que surtin a fer activitat física en llocs concorreguts on no sigui possible mantenir la distància mínima de seguretat de dos metres hauran de fer servir obligatòriament mascaretes per fer esport. 

La recomanació de Simón

El director del Centre de Coordinació d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón, recomana que les persones que facin esport deixin una distància de seguretat major, cinc metres, perquè encara que sigui a l'aire lliure és l'activitat que més risc de contagi comporta. Les autoritats sanitàries alerten del perill d'anar a prop d'un altre esportista per la dispersió més gran de partícules de saliva en moviment.

Sobre quina mena de mascaretes  és millor per fer esport, les quirúrgiques o higièniques, que són les que més s'utilitzen en el dia a dia, són precisament les menys recomanades per l'activitat física. Això és així perquè són massa fines.

A l'hora de fer esport la respiració és més intensa i el teixit de la mascareta es desgasta i s'humiteja molt abans, generant al voltant de la cara i les fosses nasals un hàbitat ideal per al virus (microclima facial) que augmenta el risc de contagi. Per la seva banda, les FFP2 i FFP3 (amb filtre) estan homologades per l'OMS i estan fetes per prevenir l'entrada de qualsevol microorganisme de l'exterior, oferint així més seguretat. No obstant això, tenen un inconvenient per a la pràctica esportiva: estan fetes de materials poc transpirables i incòmodes per fer esport.

Per ara, la millor opció són les màscares de disseny esportiu que ja distribueixen moltes empreses dedicades a l'activitat esportiva. Algunes d'elles fabriquen màscares ergonòmiques reutilitzables amb filtre intern i una combinació de teixits que facilita la transpiració i evita l'acumulació de bacteris.

Com que poden ser reutilitzables, permeten seguir les recomanacions del ministeri de Sanitat sobre els processos de desinfecció. Poden rentar-se amb detergent normal i aigua a temperatura entre 60º i 90º o submergir-les en dissolució de lleixiu amb aigua tèbia durant 30 minuts (recordant després treure el lleixiu amb aigua i sabó).