Des que va començar la pandèmia de la Covid-19, les mascaretes s'han convertit en objecte de polèmica. Si al principi des del Govern asseguraven que el seu ús no era necessari, a poc a poc es va anar instal·lant en el nostre dia a dia: primer s'havien d'utilitzar quan no es podia respectar la distància de seguretat i, setmanes després, es va establir que l'ús de màscares era obligatori des del mateix moment en què trepitjàvem el carrer.
Va començar llavors una desfilada de tota mena de mascaretes dirigides a sentir-nos molt més a gust, amb un article que prometia quedar-se en la nostra vida durant molt de temps. Ara, hi ha hagut un gir més de rosca sobre l'ús de les màscares.
Sanitat es planteja l'ús obligatori de les mascaretes FFP2
En l'última compareixença de Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) informava sobre la idea que es baralla des del Ministeri de Sanitat d'implantar l'ús obligatori de les màscares FFP2 en determinades circumstàncies.
Igual que s'ha establert en alguns països de la Unió Europea, des del govern de Pedro Sánchez consideren que «pot ser raonable» imposar l'ús d'aquesta mena de protecció seguint l'exemple d'Àustria o Baviera (Alemanya) en determinats llocs com supermercats o en el transport públic.
Quirúrgiques enfront de les FFP2
L'ús de les mascaretes quirúrgiques està molt estès. Si bé la seva utilitat està demostrada per a evitar els contagis, des de Sanitat expliquen que les FFP2 són les que millor protegeixen enfront del virus, no sols a qui la porta sinó a la resta de la població a causa del seu alt nivell de filtració: «Es recomana altament al personal sanitari, que realitza maniobres que incrementen el risc dels aerosols» afirmava Fernando Simón.
En aquest sentit, Simón explica que la màscara quirúrgica és «més útil per a evitar que una persona infectada transmeti a uns altres», és a dir, protegeix als altres, mentre que la FFP2 proporcionaria una major protecció «cap a dins», evitant que nosaltres mateixos acabem contagiats pel virus.
No obstant això, l'epidemiòleg ha afirmat que les millors són les FFP3. «La FFP2 és una mica menys eficaç, però molt altament eficaç, de sobres per a la transmissió del coronavirus, si es mantenen la resta de mesures personals que s'han d'aplicar» afegia. Però cal tenir en compte que fa uns mesos, va ser el mateix Fernando Simón el que qualificava les màscares FFP2 com a «egoistes».
«Des del meu punt de vista, poden ser les egoistes: jo em protegeixo i els altres em preocupen poc. Protegeixen també d'infectar a uns altres, però no tant com les quirúrgiques» criticava llavors, mentre ara es retracta de les seves paraules i canvia de parer sobre l'efectivitat de totes dues mascaretes.
El problema de les FFP2
Àustria ja ha plantejat l'obligatorietat l'ús de màscares FFP2 i altres països de la Unió Europea comencen a valorar fer el mateix. Encara que aquest tipus de protecció té un problema: si bé tenen una efectivitat del 94% no sempre s'ajusten bé al rostre, una cosa primordial i bàsica per a evitar els contagis. Si no es col·loquen bé i la majoria de la població les usa, estaríem de debò en un problema, ja que tindríem un resultat negatiu.
A causa de la seva forma de 'morrió' tapa boca i nas en una proporció més petita que les quirúrgiques, per la qual cosa un mal ajust podria suposar un risc. En canvi, les quirúrgiques, amb una forma molt més quadrada, abasten gran part de la zona del nas i el començament de la boca.
L'expert viròleg de la Universitat d'Hamburg Jonas Schmidt-Chanasit, defensa l'ús de les màscares FFP2 sempre que la població tingui una formació adequada sobre com col·locar-les bé, perquè en cas contrari «les persones acabaran respirant a través de l'espai entre la màscara i la cara en lloc de fer-ho a través del filtre».
[predef]catalunya-diari-625[/predef]