Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses mascaretes quirúrgiques

Les mascaretes que pots comprar, són efectives i no estan vetades a Espanya

A partir del dia 1 d'octubre ja no es podran comprar mascaretes KN95
Diverses mascaretes quirúrgiques
Diverses mascaretes quirúrgiques | Pexels | Karolina Grabowska

En aquests moments tots som conscients que no totes les mascaretes que hi ha al mercat protegeixen per igual. No obstant això, les múltiples notícies sobre màscares vetades i retirades per les autoritats sanitàries fan que sempre sorgeixin dubtes de si utilitzem una correcta protecció davant el virus.

Màscares vetades i retirades a Espanya

Recentment, es van retirar del mercat dos tipus de mascaretes que incomplien la normativa vigent quant a propietats antivíriques i de filtració de bacteris, i són:

  • Mascaretes higièniques Disposable Protective Masks de la marca Tonqchen Wexin Labor Protection
  • Premium Disposable Face Mask model JL-1-CE sense marca coneguda

A més, a partir de l'1 d'octubre ja no podrem comprar les mascaretes KN95, un model fabricat als EUA, la Xina, el Japó o Austràlia que s'ha popularitzat durant aquests primers mesos de pandèmia.

A causa de l'escassetat de les mascaretes FFP2, Espanya va permetre la venda temporal d'aquestes màscares que incomplien la normativa. No obstant això, aquest permís caducarà demà per a complir amb la legislació de la Unió Europea, que estableix que només han d'usar-se les que tinguin el segell comunitari.

Màscares efectives i legals: les quirúrgiques i les FPP2

Per aquesta raó, molta gent s'ha preguntat i quina he de fer servir ara? Doncs bé, l'opció recomanada per a la població en general són les mascaretes quirúrgiques (les blaves). Les higièniques reutilitzables de tela també poden utilitzar-se, però depenent de la mena de filtre i marca podrien no protegir prou.

Cal recordar, però, que aquestes últimes només impedeixen la sortida de possibles partícules infeccioses, però no protegeix del contagi de qui la porten. Per això, hi ha molts ciutadans vulnerables que volen apostar per un plus de protecció portant una màscara que els protegeixi davant tercers.

A partir d'ara, les persones que vulguin una màscara d'aquest tipus només podran comprar les FFP2 amb segell europeu, encara que les KN95 si podran continuar utilitzant-se.