Una mà afagant cuatre bitllets de 500 euros

El màxim de diners que pots ingressar de cop sense que saltin les alarmes

Hisenda es mostra molt contundent sobre els ingressos en efectiu

A l'hora de fer un ingrés al banc has de saber que, a partir de certa quantitat, aquesta operació estarà subjecta a un control. En cas de superar la quantia fixada per l'Agència Tributària, saltaran totes les alarmes i passaran a investigar els teus moviments.

Cal deixar clar que en cap moment no s'estableix un límit pel que fa a la quantia que s'ingressa. Almenys per part d'Hisenda. L'única cosa en què pot intervenir és en aquelles transaccions en què es manegi una xifra elevada amb la intenció d'evitar el frau fiscal i qualsevol tipus de delicte econòmic.

L'Agència Tributària treballa de manera conjunta amb les entitats bancàries per controlar els moviments de diners que es puguin considerar sospitosos. En qualsevol cas, els límits als dipòsits són responsabilitat dels bancs i no d'Hisenda. 

Les companyies financeres han de posar en coneixement de l'organisme fiscal les operacions en què es manegin imports alts. Disposen de diversos canals per exercir aquest control sobre els moviments bancaris. És el cas de les declaracions informatives, les comunicacions als contribuents o l'enviament del model 196, que recull els saldos trimestrals. Tanmateix, Hisenda també pot requerir un altre tipus de documentació si ho considera oportú per verificar la legalitat de l'operació.

Mà d'una persona comptant bitllets de 50 euros amb el fons de la imatge difuminat
Hisenda presta molta atenció a cert tipus d'ingressos. | Getty Images

Quants diners es poden ingressar sense cridar l'atenció d'Hisenda?

Les transaccions que exigeixin el moviment de petites quanties de diners no faran saltar les alarmes d'Hisenda. Una altra cosa ben diferent és el que passa quan la quantitat és molt elevada i arriba com a mínim als quatre dígits.

A mitjan 2021 es van reduir el límit dels pagaments en efectiu a comerços de 2.500 € a 1.000 €. Quan es detectin pagaments per sobre d'aquesta xifra, els responsables s'exposen a rebre sancions importants. Principalment, perquè s'incomplirien les normatives contra el frau fiscal, publica el web Economía Digital.

Per tant, el ciutadà tindrà total llibertat per efectuar l'ingrés que consideri oportú al banc. Tot i això, quan se superin els 1.000 € hi ha la possibilitat que l'Agència Tributària sol·liciti explicacions amb la intenció de conèixer la procedència d'aquest capital. En cas que confirmin que correspon a un pagament en efectiu per una adquisició o servei, hi ha opcions que se sancionen amb una multa.

Mans d'un home amb camisa i corbata blava, comptant bitllets de 50 euros
A partir de 1.000 € poden interessar-se per la procedència dels diners. | Getty Images

Els bancs són els encarregats notificar-ho

Les entitats financeres tenen l'obligació de comunicar a Hisenda totes aquelles operacions que considerin sospitoses. Tal com indica el portal esmentat, entre elles hi ha les disposicions de fons, els cobraments per sobre de 3.000 € i els préstecs i crèdits amb un saldo superior als 6.000 €. A més, caldrà que informin sobre els moviments que es facin amb xecs i que superin els 3.005 €.

Els límits en pagar amb Bizum

Una altra alternativa és Bizum, que ha arribat per quedar-s'hi. En general, aquesta aplicació de pagament immediat s'usa per fer abonaments de petites quanties entre particulars. Però cada cop s'hi recorre més per a un altre tipus de pagaments i en àmbits més professionals.

Els que tinguin previst operar-hi han de saber que el mínim són 0,5 €, mentre que l'import màxim és de 1.000 €. Al bloc de Bizum expliquen que és possible fer un nombre il·limitat d'enviaments, però la quantitat màxima al dia són 2.000 €.

Per la seva banda, aquest límit al mes queda establert als 5.000 €. En qualsevol cas, assenyalen que es tracten d'imports orientatius, ja que la darrera paraula la tindran els bancs.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!