Imatge d'un restaurant de McDonald's.

Polèmica nova obertura d'un McDonald's a Catalunya: demanen que el tanquin ja

El local encara no ha obert portes, però la formació 'Sumem CUP' ja n'exigeix el tancament | El restaurant obre el proper 15 de desembre

La xicoira, el nap negre o els alls morats tindran ara un inesperat competidor: el Big Mac. La franquícia estatunidenca McDonald's aterra a Banyoles a partir del 15 de desembre. El relat de l'obertura d'aquest McDonald's, però, va molt més enllà. I és que, a només 24 hores de l'obertura de portes, ja estan demanant que el tanquin. 

La plataforma banyolina 'Sumem CUP Banyoles' fa temps que rebutja l'obertura del restaurant. «Ens oposem a l’obertura de la cadena McDonald’s a Banyoles. Aquest model de negoci representa allò que com a poble hem de canviar per millorar i créixer», diuen. 

«Ens hem reunit amb la gerència del McDonald’s després de la seva petició. Ens ha presentat el seu projecte i nosaltres li hem exposat les raons per les quals no volem que s’estableixin a la ciutat», insisteixen des de la plataforma. 

El cas Olot i el 'no' a McDonald's 

Però per què aquesta animadversió de les terres gironines a McDonald's? El cas Olot ho explica tot. Ens hem de remuntar al 2005. Aleshores, un restaurant de la firma americana establert a Olot, a la Garrotxa, es va veure forçat a tancar les seves portes a causa de la manca de clientela. 

Manca de clientela que, a més a més, se sumava a una intensa campanya en contra de l'establiment de McDonald's a la ciutat olotina. L'any 2003, coincidint amb l'obertura del restaurant, una plataforma ciutadana va dur a terme tota mena d'accions anti-McDonald's a través de reivindicar cuina autòctona i denunciant la precarietat laboral d’aquesta mena d’empreses. 

I ho van aconseguir. Dos anys després de l'inici del boicot, McDonald's va decidir marxar de la Garrotxa. 

McDonald's ho torna a intentar a 80 kilòmetres

La firma continua explorant les terres gironines. Ara el destí és a 83,4 km d'Olot: a Banyoles. La firma McDonald's s'estableix a la capital del Pla de l'Estany i la notícia ha estat un autèntic boom per a la ciutat. 

«Un McDonald's a Banyoles .... No pensava que ho arribaria a veure», deia un usuari de la xarxa Twitter. «Obren un McDonald's a Banyoles... moment de mudar-me», assegurava un altre. 

La queixa ciutadana, però, va més enllà. I és que la formació política 'Sumem CUP Banyoles' també hi està en contra. «Ens hem reunit amb la gerència del McDonald’s després de la seva petició. Ens ha presentat el seu projecte i nosaltres li hem exposat les raons per les quals no volem que s’estableixin a la ciutat», diuen. 

En aquest local s'hi espera que hi treballin fins a una quarantena d'empleats.