Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Multitud de ciudadanos en un paseo por una ciudad de España durante la 'nueva normalidad'

Més de la meitat dels contagiats de coronavirus des del mes de maig desconeix com s'ha infectat

Catalunya encapçala el rànquing amb més de 8.000 infectats que desconeixen l'origen de la malaltia

Multitud de ciutadans en un passeig per una ciutat d'Espanya durant la 'nova normalitat'
La 'nova normalitat' a Espanya ha multiplicat els contagis | EFE

La situació epidemiològica a Espanya continua sent complicada. Als més de 200 brots que segueixen actius se suma una dada molt preocupant que posa contra les cordes el sistema sanitari: la meitat de nous infectats no sap com ni on s'ha contagiat. Segons un informe de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE) i l'Institut de Salut Carlos III conclou que de les 25.618 persones que s'han infectat entre el 10 de maig i el 17 de juliol, 12.715 no saben com s'han contagiat.

L'estudi classifica la dada en un rànquing per comunitats. Al capdavant està Catalunya, on es desconeix l'origen de 8.160 casos, seguida de Madrid, amb 1.214 i Castella-la-Manxa, amb 903. Completen la part superior del quadre l'Aragó, amb 489 casos sense origen clar; Castella i Lleó, amb 452; la Comunitat Valenciana, amb 288; i Galícia, amb 196.

Un de cada quatre contagis es produeix en l'entorn domiciliari

A partir de les dades proporcionades, l'informe destaca que fins al 66% de les persones contagiades tenen entre 15 i 69 anys, sent l'àmbit més freqüent de transmissió l'entorn domiciliari, on es produeixen el 25% dels contagis. Pel que fa a la distribució dels contagis per sexe i edat, els casos de Covid-19 estan sobrerepresentats en dones en edat laboral, entre 20 i 54 anys, i en les majors de 85 anys, quedant els casos en menors de 15 anys d'ambdós sexes una representació baixa.

L'11% dels casos incideixen en el personal sanitari o sociosanitari, segons l'informe. Des de l'11 de maig, el 77% del col·lectiu que ha notificat positiu en Covid-19 són dones. L'estudi conclou que el 45% de les persones han presentat símptomes i s'ha realitzat tests PCR al 95% dels casos detectats.

Cal el doble de rastrejadors

Aquesta anàlisi ha portat a estudiar el temps transcorregut en les diferents situacions. L'informe revela que  entre l'inici de símptomes i el primer contacte amb el sistema sanitari, passen dos dies; fins al diagnòstic, altres tres; mentre que hi ha un dia més fins a l'aïllament. Una altra dada que dificulta la contenció dels brots. Així mateix, l'estudi estima que per cada cas s'identifiquen quatre contactes.

Però hi ha diferències entre comunitats. L'Institut de Salut Carlos III mostra que, si a Canàries es rastregen 27 contactes per contagi, a Catalunya només aconsegueixen identificar dos. A Espanya, a més, el nombre de rastrejadors és insuficient, ja que n'hi ha uns. 3.500 i series necessaris més de 8.000 per poder controlar l'epidèmia.

D'altra banda, la incidència acumulada de virus ha experimentat un augment significatiu del 27% des de la setmana del 22 de juny, així com un 61% des d'aquesta a la del 6 de juliol. Aquest increment s'ha observat en tots els grups d'edat, sobretot, en les últimes dues setmanes, entre els menors de 50 anys.