El nou coronavirus SARS-CoV-2, que produeix la malaltia coneguda com a Covid-19 o coronavirus, és una capsa de sorpreses i a mesura que la pandèmia avança, anem descobrint nous símptomes.
Cal començar recordant que, tal com va explicar l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el coronavirus és una extensa família de virus que pot causar malalties tant en els humans com en animals. En els humans, se sap que la Covid-19 causa infeccions respiratòries que poden anar des del refredat comú fins a malalties més greus com la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà.
No obstant això, la pandèmia del coronavirus és capaç de no experimentar signes d'infecció en alguns pacients. El risc de no presentar signes de la malaltia implica que els afectats s'aïllin més tard i contaminin ambients i superfícies de la mateixa manera que els pacients simptomàtics. Per aquesta raó, extremar al màxim les mesures de protecció és de vital importància per evitar aquesta transmissió silenciosa.
Els pacients asimptomàtics poden patir el SARS-CoV-2 sense patir les terribles petjades de la malaltia dins del seu organisme. Però, encara que a ells no els afecti, no vol dir que tinguin un paper menor en aquesta crisi sanitària.
«Entre un 60 i un 70% dels qui detectem en els brots són persones sense símptomes o que en tenen de forma molt lleu», va comentar davant els mitjans María José Sierra, que exerceix com a substituta de Fernando Simón en el seu període de vacances. Sierra és la nova directora del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries d'Espanya.
Sense voler-ho, els pacients asimptomàtics es converteixen en els transmissors silenciosos de la pandèmia i distribueixen el virus sense que ningú se n'adoni. La revista 'Nature' assenyala en un dels seus articles que Espanya compta amb més d'un milió de casos asimptomàtics ocults. Això procedeix de l'anàlisi que fan a través de l'estudi de seroprevalença de Sanitat, que han estat publicats a 'The Lancet'.
En aquest informe el citat mitjà subratlla que s'ha descobert que, en l'esforç més gran d'Europa per identificar les persones que han estat infectades pel nou coronavirus, es va detectar que un terç d'elles no mostraven símptomes. Sobre els resultats, els investigadors estimen que aproximadament un milió de persones infectades podrien haver passat la malaltia sense mostrar símptomes.
«Si es detecta un alt de percentatge de persones asimptomàtiques, és una bona notícia des del punt de vista de la vigilància epidemiològica realitzada i de l'estudi de contactes dut a terme, perquè és indicatiu de la bona qualitat d'aquest sistema de vigilància», explica Gabriel Reina, microbiòleg de la Clínica Universitat de Navarra. «No obstant això, ens fa veure la gran capacitat de transmissió del virus i la importància de tenir en compte que qualsevol podem ser transmissors del virus si estem infectats», afegeix.
El desafiament actual de la Ciència és poder traçar un retrat robot del pacient asimptomàtic. Actualment, s'estan detectant cada vegada un major nombre de persones joves infectades, amb edats compreses entre 45 i 50 anys. Per evitar l'augment de contagis és necessari dur a terme unes correctes mesures de protecció com és el distanciament físic o l'ús de la mascareta.
Els petits gestos compten. «Els petons, abraçades, etc., encara amb mascareta, suposen també un risc de transmissió, el virus també es transmet per la conjuntiva dels ulls quan ens freguem o portem les nostres mans contaminades a ells», adverteix el viròleg.