Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

Més de la meitat dels llits de l'UCI a Catalunya estan ocupats per pacients amb Covid, com al març

Aquest divendres s'ha notificat més de 5.500 casos a Catalunya

Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020
Aquest divendres s'ha notificat més de 5.500 casos a Catalunya  | Cedida

Moment crític a Catalunya. El 52% dels llits de l'UCI dels hospitals catalans es troben ocupats per persones contagiades per Covid-19, una situació que no es donava des dels mesos d'abril i maig. Així ho han explicat aquest divendres en roda de premsa el secretari general del departament de Salut, Marc Ramentol, i el coordinador de la unitat Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Tal com s'ha indicat en l'actualització de dades d'aquest divendres, actualment hi ha 447 pacients amb coronavirus en unitats de cures intensives. «Això significa que ja hem superat el 50% i tornem a tenir més pacients amb Covid-19 que sense, una situació que no es donava des del març», explica Ramentol. L'ocupació total d'UCIs és del 85% amb 887 pacients.

D'altra banda, ha assenyalat que ha augmentat el percentatge de persones amb Covid-19 que assisteix a Urgència, representant un 13% als hospitals i un 20% als Centres d'Atenció Primària. «Avui dia no estem notant encara una disminució de la pressió assistencial de les mesures preses el 16 d’octubre, per això hem pres noves mesures», ha reconegut Ramentol.

 

Les mesures s'allargaran «el que faci falta» i no es descarta demanar un confinament domiciliari

El secretari de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que les noves restriccions per frenar la covid s'allargaran els dies «que facin falta» i si no funcionen no descarta instar el govern espanyol a plantejar el confinament domiciliari.

Ramentol ha valorat que les mesures que es van prendre ara fa 15 dies, com el tancament de la restauració, han començat a donar fruits, ja que ha assegurat que si no s'hagués fet res, tenien una previsió de 10.000 casos diaris. Tot i això, ha dit que els 5.500 actuals són «insostenibles» i posen en perill poder mantenir l'activitat assistencial no covid i la covid.

Per això, ha indicat que l'objectiu no ha de ser estabilitat la corba sinó «doblegar-la» i ha valorat que quan el semàfor de la xarxa assistencial deixi d'estar en vermell serà «el moment d'iniciar la desescalada de les mesures». A més, ha explicat que les mesures anunciades aquest dijous volen ser un pas més «abans d'arribar a un confinament domiciliari». Ha insistit però que no es pot «renunciar a cap mesura» que pot ser efectiva per doblegar la corba.