Foto d'un menú del dia

El menú del dia, en perill d'extinció: l'avís de bars i restaurants

El popular «menú del dia» podria desaparèixer al nostre país

L'hostaleria és clara sobre això, els menús del dia podrien desaparèixer de les nostres vides. És molt probable que tots ho hàgim fet, acudir a un bar o restaurant més proper i aprofitar-nos de l'econòmic menú diari.

No obstant això, aquesta pràctica tan comuna sembla tenir data de caducitat. La majoria dels establiments no poden fer front als preus competitius per la inflació dels productes. Un fet que es tradueix en menús diaris molt més cars o menys variats.

Saps realment en què consisteix el menú del dia?

Habitualment consisteix en un menú diari que canvia a mesura que van passant els dies de la setmana. De manera que, si acudim al mateix restaurant o bar diàriament, podem gaudir d'un menú diferent pel mateix preu.

Foto d'una persona mirant una carta d'un restaurant
Els menús diaris et permeten escollir entre diversos plats | GETTY IMAGES

Sol ser una opció molt popular per a moltes persones, especialment per als que tendeixen a treballar fora de casa o no tenen prou temps per anar a casa a cuinar. El menú diari ofereix molts avantatges, per exemple, és ideal per als que volen menjar per molt pocs diners, perquè els restaurants solen oferir un àpat certament abundant a preu econòmic.

La varietat també és un avantatge afegit. Per què? Perquè ofereix l'opció d'escollir entre diferents plats (repartit per primer i segon) i no repetir mai.D'altra banda, cal tenir en compte que el seu preu sol ser sempre el mateix, de manera que sempre sabrem què pagarem.

I, per als més llaminers, hi ha un altre avantatge encara més important: la majoria de vegades el menú diari inclou postres. Per això, com veiem, és una opció variada, econòmica i deliciosa.

Compte, la inflació pot fer que desapareguin

Ens trobem al mig d'una crisi econòmica que està influint decisivament en els preus de molts dels productes que comprem diàriament.I no només al supermercat, també afecta la gasolina, l'energia elèctrica… i pràcticament tot el que se'ns pugui acudir, fins i tot al menú diari.

Per què? Perquè aquesta selecció de plats tan comú a bars i restaurants podria tenir els dies comptats. Almenys tal com la coneixem (i en un dels seus principals avantatges: el preu baix).

Foto d'una persona escanejant un codi QR amb el mòbil
El preu dels menús diaris podrien augmentar a causa de la crisi que estem vivint | GETTY IMAGES

L'any 2016, per exemple, el menú del dia costava al nostre país uns 11,90 euros de mitjana. No obstant això, des de començament d'any, el menú diari ja ha arribat als 13 euros de mitjana. I encara que encara és aviat per confirmar-ho, el seu preu podria continuar augmentant exponencialment.

On trobem el menú diari més barat d'Espanya?

Encara que no ho creguis, sembla que el menú més barat d'Espanya es troba a les Illes Canàries, on el podrem trobar pel mòdic preu d'11,50 euros de mitjana. Tot i això, a Màlaga, València o Sevilla pugen fins als 12,50 euros. I a Mallorca, Múrcia o Bilbao sobrepassen els 13,50 euros de mitjana.

Però el preu encara és pitjor en ciutats d'altres comunitats autònomes, com és el cas de Barcelona o Madrid. A aquests llocs el preu mitjà dels menús diaris arriba als 14 euros.

Quina és la causa d'aquests preus?

Efectivament, sembla que la inflació és la principal culpable, cosa que té molta relació amb la guerra que es lliura actualment a Ucraïna, després que Rússia l'ataqués el febrer del 2022.

A tot això s'hi afegeix, evidentment, la pressió motivada per l'augment dels preus del gas i l'electricitat. Això fa que els preus d'aliments, begudes i productes frescos hagi crescut, també.