La Plataforma Mercaderies per l'Interior, la iniciativa que reivindica el pas ferroviari de mercaderies per la línia de l'interior de Tarragona, aïllant-la dels nuclis urbans, instarà als representants polítics a incloure la proposta als Pressupostos Generals de l'Estat del 2021, que actualment es troben en procés de redacció. D'aquesta manera, la plataforma vol passar «de les paraules als fets», en el que ha suposat un dels pocs acords unànimes de tots els representats polítics de l'Ajuntament de Tarragona.
Amb motiu de la celebració del seu primer aniversari, la Plataforma Mercaderies per l'Interior ha reprès les seves activitats fent balanç de tota la feta feina feta fins ara i fixant els objectius de futur per aconseguir desencallar el que consideren «la gran incongruència de mobilitat del Camp de Tarragona», que és que el transport de mercaderies es realitza per la línia de costa, que travessa la ciutat, i en canvi els passatgers han de traslladar-se fins als afores per poder agafar l'AVE.
En aquest sentit, l'entitat ha demanat una reunió amb el secretari de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del ministeri de Foment, Pedro Saura, i amb els presidents de les comissions de Transports del Congrés i el Senat, per aconseguir un compromís ferm per prendre accions en aquest terme. El portaveu de la Plataforma Mercaderies per l'Interior, Eugeni Sedano, ha recordat que en l'anterior exercici pressupostari, que no es va aprovar, existia una partida de 300.000 euros per realitzar un estudi informatiu d’un traçat per l’interior. En aquest sentit, Sedano ha remarcat que l'objectiu és «mantenir o incrementar» aquesta quantitat.
Suport local
La plataforma ha aconseguit, fins ara, crear un ampli consens entre partits polítics, així com entre els diferents municipis del territori, que han signat documents a favor, com els municipis de Salou, Cambrils, Reus; o els integrants del Pacte de Berà. Tots aquests municipis coincideixen que és necessari trobar una alternativa per desviar el pas de mercaderies cap a l'interior, més a prop de les zones industrials i lluny dels nuclis urbans, ja que algunes d'aquestes mercaderies que es transporten són perilloses i podrien suposar un risc per a la població. Sedano ha valorat la situació actual apuntant que «hi ha un ampli consens polític i institucional al territori i a nivell de govern de Catalunya».
Comptant també amb el suport del Port de Tarragona, la taula de Col·legis Professionals de Tarragona, moviments veïnals i un document d'adhesió en què hi figuren ja prop de 300 persones, la plataforma vol eixamplar, encara més, el suport local. Un dels objectius marcats és la Diputació de Tarragona, i en aquest sentit la plataforma treballa perquè l'ens supramunicipal aprovi una moció en favor del desviament.
Un problema que s'arrossega des del 2012
En l'acte d'avui presidit per Sedano també s'ha comptat amb la presència del president de l’associació de càmpings de Tarragona i Terres de l’Ebre, Joan Antón, que ha posat de manifest el retard existent en la resolució del conflicte, que va començar l'any 2012, i que ve motivat per la «falta d'implicació» dels governants i la «ineficàcia» de les institucions per posar fi al problema. El president de la demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes, Joan Tous, també s'ha mostrat favorable a la iniciativa de la plataforma.
Perillós també per l'Amfiteatre?
Una de les altres problemàtiques que s'han posat avui també sobre la taula és el del pas pròxim d'aquests trens de mercaderies per l'Amfiteatre de Tarragona. Segons ha explicat Sedano, els trens de mercaderies que passaran pelCorredor Mediterrani, alguns dels quals ja passen ara per Tarragona, tindran una llargada d'uns 750 metres i alguns d'ells transportaran mercaderies perilloses. Per tant, es tracta d'una major afluència de trens, més grans i pesats. «Nosaltres sense ser experts, creiem que les vibracions que pot generar un tren darrere l'altre, d'aquestes característiques, podrien afectar a l'Amfiteatre i al nostre patrimoni», ha manifestat Sedano.
Aquest mes de novembre es compliran 20 anys de la proclamació de Tarragona com a Patrimoni Mundial de la Humanitat i des de la plataforma es lamenta que «no siguem capaços de conservar un dels elements més importants del nostre patrimoni, com és l'Amfiteatre, perquè hi passen trens pel costat».