«Les mercaderies, per l'interior»: els partits polítics de Tarragona reneguen del tercer fil

Coincideixen a exigir «la provisionalitat» de la mesura, però discrepen sobre l'alternativa definitiva

Quan falten pocs dies per a arrencar la campanya electoral de cara a les eleccions municipals de Tarragona, és especialment difícil trobar espais de consens unànimes i decidits entre les diverses formacions polítiques que es jugaran l'alcaldia de la ciutat. La plataforma 'Mercaderies per l'interior', però, ha aconseguit obrar el miracle quan ha premut una de les tecles més delicades del territori: el tercer fil.

Després d'anys i anys de paraules buides, ara ja està agafant forma  una de les obres menys estimades pel territori: la instal·lació d'un tercer raïl a les vies del tren per tal d'ampliar-se a la mida europea i permetre el pas del Corredor Mediterrani com més aviat millor. La intenció de l'obra és «ser una solució provisional» a les necessitats comercials de gegants com el Port o la indústria química tarragonina, però avui dia no existeix cap compromís ferm que posi data de caducitat a aquesta provisionalitat.

«Lideratge, unitat i consens»: les eines de Tarragona contra la perpetuïtat del tercer fil

Una taula rodona al Teatret del Serrallo ha servit per traslladar el debat sobre el tercer raïl a  representants municipals del PSC, PP, ERC, Ciutadans, Junts per Tarragona, la CUP i En Comú Podem. La conclusió és comuna: ningú avala les obres del tercer fil com una solució definitiva per a Tarragona, i tots estan d'acord a incentivar un compromís conjunt per garantir que l'anunciada «provisionalitat de la mesura» no s'eternitzi.

«El tercer fil és un nyap que només cronifica el problema:  les mercaderies passaran per la línia ferroviària de la costa en lloc de fer-ho per l'interior», ha criticat Laura Castel (ERC). «Ja vam dir el 2012 que aquesta no era la solució: hem perdut set anys», ha retret també José Luís Martín (PP). «O anem junts com a territori i som una sola veu, o no tenim cap futur», ha convidat el socialista Josep Maria Milà.

Les obres del tercer fil permetran el pas de mercaderies per la línia ferroviària de costa

serrallo
La taula rodona ha comptat amb els set representants municipals dels partits polítics | Toni Cabanillas

 

El candidat de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, ha alertat que  «enlloc es garanteix que sigui una obra provisional, i correm el risc seriós de veure com el tercer fil es perpetua durant dècades». La mesura permet adaptar a curt termini la línia ferroviària de costa a les necessitats per fer passar grans trens de mercaderies i donar sortida al context comercial del territori a través del Corredor, però tots reneguen de la criatura. L'entenen com un extintor temporal  per solucionar la urgència, però en cap cas com una mesura definitiva.

«És una autèntica 'xapussa' que només confirma el mal disseny i el grau de desaprofitament del sistema ferroviari tarragoní», ha apujat el to Sergi Saladié (CUP). «És clar que calia l'ample de via internacional, però aquesta no és la solució», ha compartit Francisco Domínguez, de Ciutadans. Antoni Peco, d'En Comú Podem, no desentona: «no ens podem acontentar, perquè les mercaderies han d'anar per l'interior», ha reblat.

Quina és l'alternativa definitiva per substituir el tercer fil ferroviari?

Saladié demana «que Tarragona comenci a exercir el seu lideratge per tenir veu en aquestes inversions», i veus com la de Nadal obren la porta a «signar un compromís ferm dels nostres partits per blindar aquesta provisionalitat i posar-li un termini final». Els crits a la concòrdia, la unitat i el consens, però, es trenquen de cop quan el debat passa de pantalla: després de la provisionalitat manifesta del tercer fil, quina ha de ser la solució definitiva que faci passar les mercaderies per la línia d'interior?

S'obren dos escenaris en aquesta via interior:  o bé rehabilitar l'actualment obsoleta línia de tren Reus-Roda, o bé crear una nova via al costat de les de l'AVE per acollir, de manera exclusiva i segregada, aquestes tones i tones de mercaderies del Corredor Mediterrani. La republicana opta per aquesta darrera opció. Martín i Peco aposten per la primera. Els altres no tanquen cap porta i no es llencen a la piscina abans que els tècnics avaluïn les dues opcions. L'esperit del consens territorial s'evapora de cop.

«No és lògic»: els set partits s'emplacen a fer pressió per alliberar la via de costa del pas de mercaderies

Imatge d'arxiu d'unes vies del Corredor Mediterrani | Cedida

Malgrat les discrepàncies sobre la gestió estatal i autonòmica del sistema ferroviari de Tarragona, sobre els models de solució definitiva al problema o sobre la millor fórmula per evidenciar el consens polític,  els set partits estan d'acord a destinar la línia ferroviària de costa als trens de Rodalies i el transport de passatgers, i a fer passar aquestes mercaderies pel traçat interior, com més lluny de la ciutat millor. «L'afectació acústica o el fet que algunes de les mercaderies siguin perilloses són els principals motius», argumenten els candidats.

L'objectiu de la plataforma 'Mercaderies per l'interior' és, precisament, garantir la provisionalitat  del tercer fil i exigir aquest intercanvi: els passatgers per la costa, i les mercaderies per l'interior. A partir d'aquí, cada partit hi ha posat el seu accent i hi diu la seva. Però la base és clara: tots i cadascun dels set partits polítics de la taula compren la tesi.

També et pot interessar