Plans generals d'usuàries de la residència l'Hospital de Camprodon (Ripollès)

Més de quaranta residències tenen algun cas de Covid-19 entre els usuaris

Un 0,2% dels residents, 114, són positius de Covid-19, mentre que 126 professionals han donat positiu els últims catorze dies | Tanmateix, al 90% dels centres no hi ha incidència

Un total de 42 centres residencials de Catalunya tenen algun cas de Covid-19 entre els usuaris, segons ha informat el Govern aquest dimecres. Concretament, d'entre els centres afectats, hi ha 33 residències de gent gran, vuit centres per a persones amb discapacitat i un centre d'altres tipus de recursos residencials. En elles, hi ha 114 persones residents amb coronavirus, que representen un  0,2 per cent del total.

Les residències de gent gran concentren la majoria dels casos actius, un total de 89, mentre que als centres amb persones amb discapacitat n'hi ha 24. La gran majoria dels afectats són asimptomàtics o tenen símptomes lleus del coronavirus. Tanmateix, al llarg de la darrera setmana, han mort quinze residents a causa de la Covid-19, i 49 persones han ingressat a l'hospital de mitjana cada dia. 

Més casos de Covid-19 entre professionals que en residents

Pel que fa als professionals, en els últims catorze dies 126 persones han donat positiu, un 0,3% del total. Dos dels professionals estan ingressats a les plantes d'hospital i 108 professionals afectats (0,3% del total). Dels 126, 108 treballen en residències per a la gent gran, i disset en centres de persones amb discapacitat. Als centres residencials de persones amb problemàtica social derivada de salut mental no hi ha cap cas actiu entre els residents, però sí que hi ha un cas entre els professionals.

La taxa de positivitat en els tests Covid és significativament més baixa a les residències

La vacunació als centres residencials supera amb escreix el 90%. D'entre els residents, el 96,9% tenen posada la primera dosi de la vacuna, i el 96,1% la pauta completa. Els professionals no assoleixen una taxa tan elevada, però el 90,5% té les dues dosis inoculades, i el 91,4% ja ha iniciat la pauta de vacunació.

Pel que fa als cribratges, en la setmana del 29 d'agost al 4 de setembre, es van fer, entre residents i professionals, 30.832 proves PCR i 2.641 tests d'antígens. Mentre que la positivitat en la població general és de 3,86%, entre els residents és de l'1,68%, i entre els professionals, tan sols del 0,3%.El departament d'Afers Socials i el de Salut distingeixen les situacions epidemiològiques dins les residències amb tres indicadors, tres colors: el verd, el taronja i el vermell. Segons dades d'aquest dimecres, del total de 1.021 residències de gent gran del país, 23 centres —el 2,25%— estan en color vermell, és a dir, amb casos actius, casos nous i un brot en investigació.

La majoria de centres, 926, un 90,70 per cent, es troben en color verd i, per tant, sense cap cas de Covid-19. La resta de centres, un total de 72, vora ell 7 per cent, tenen casos positius però sectoritzats i aïllats, i els possibles brots controlats.