Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una dona netejant un vidre amb una baieta.

Si ets mestressa de casa i compleixes aquests 3 requisits, pots demanar aquesta pensió

La pensió no contributiva per a mestresses de casa és incompatible amb una pensió de jubilació o de viduïtat

La llei recent de les empleades de la llar permet que aquestes treballadores puguin cotitzar a la Seguretat Social i accedir a pensions i prestacions. Però fins fa poc això no era així. Històricament, les mestresses de casa han patit un gran perjudici perquè no cotitzen per a la pensió de jubilació.

Per accedir a la pensió contributiva de jubilació, s'exigeix haver cotitzat un mínim de 15 anys. Les mestresses de casa que no van cotitzar prou a causa de la discriminació sobre aquest sector, poden accedir a un subsidi. La Seguretat Social estableix tres criteris per a aquest col·lectiu.

La prestació no contributiva per desocupació és reconeguda per a aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat. I que no han cotitzat prou per accedir a una pensió de tipus contributiu. Les mestresses de casa poden cobrar una pensió de 6.784 euros si compleixen aquestes condicions.

Requisits per cobrar aquesta pensió

Les persones que van deixar de cotitzar la Seguretat Social per tenir cura de la llar tenen dret a una pensió de jubilació no contributiva. Aquesta consta de 6.784 euros anuals, és a dir, 484,61 euros al mes a 14 pagues. La quantitat varia si hi ha dos convivents (446,92) o tres o més (420,63).

Imatge d'una persona netejant.
Les mestresses de casa tenen dret a aquesta prestació | Getty Images

No totes les mestresses de casa poden sol·licitar aquesta pensió, ja que l'administració exigeix tres condicions. Cal tenir en compte que aquest ajut va dirigit a persones amb baixos ingressos, en situació de vulnerabilitat. Per això cal complir aquests requisits, per poder sol·licitar l'ajuda.

1. Situació personal

El sol·licitant ha d'haver complert l'edat de jubilació (65 anys o més) per sol·licitar la pensió. A més, ha de portar residint a Espanya durant deu anys o més (i que almenys dos siguin immediatament anteriors a la data de sol·licitud). La persona ha d'acreditar els ingressos.

2. Baixos ingressos

Aquest és el requisit més important, ja que per accedir a la pensió cal demostrar que estàs en situació de vulnerabilitat econòmica. Només poden sol·licitar la prestació els que tinguin rendes o ingressos inferiors als 6.784,54 euros l'any. Si vius en una unitat familiar, l'estimació és la següent:

Si conviu només amb el cònjuge i/o parents de segon grau

– Dos convivents: 11.533,72 euros a l'any.

– Tres convivents: 16.282,90 euros a l'any.

- Quatre convivents: 21.032,08 euros cada any.

- Cinc convivents: 25.781,26 euros cada any.

Si els convivents són parents de primer grau

- Dos convivents: 28.834,30 euros cada any.

– Tres convivents: 40.707,25 euros a l'any.

- Quatre convivents: 52.580,20 euros cada any.

- Cinc convivents: 64.453,15 euros cada any.

3. Incompatibilitat

El tercer requisit és clar: no podràs rebre aquest ajut si ja estàs cobrant algun altre subsidi o prestació de la Seguretat Social. L'administració deixa clar que aquest ajut és incompatible amb una pensió contributiva de jubilació o viduïtat. Per cobrar-la, haurà de renunciar-hi.

Si compleixes els requisits, ja pots demanar-la

Les mestresses de casa que compleixin tots els requisits poden sol·licitar la prestació a l'administració. Com que no és contributiva, són les comunitats autònomes les que gestionen l'adjudicació.

A cadascuna de les comunitats, el departament autoritzat disposa d'un formulari i procediment particular. No hi ha un procediment unificat per sol·licitar aquesta ajuda. Per tant, hauràs de seguir pas per pas les instruccions que trobaràs a la web de cada comunitat.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp