Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

La mesura més eficaç per a protegir-se d'òmicron no és només la vacuna

Assenyalen quin és el millor mètode per a no agafar el coronavirus

Encara que pugui sorprendre, alguns científics sostenen que hi ha una mesura més eficaç que la vacuna per a no contagiar-se de la variant òmicron. José Luis Jiménez, un dels grans experts en transmissió d'aerosols en l'àmbit mundial, ha deixat clar quina és la mesura idònia per a evitar contagiar-se.

Jiménez ha assenyalat al telenotícies d'Antena 3 que utilitzar mascareta FFP2 en espais interiors pot ser més eficaç per a frenar el coronavirus que les dues dosis de la vacuna.

José Luis Jiménez mirant a càmera
José Luis Jiménez, un dels majors experts en aerosols a nivell mundial | El Español

També ha exposat que el passaport covid «és útil per a reduir els contagis de gent no vacunada, que són els més greus. A Dinamarca hi ha un estudi d'òmicron que assenyala que els que tenen dues dosis de Pfizer o Moderna es contagien com els no vacunats». A més, l'entrevistat explica que «la vacuna d'AstraZeneca perd immunitat més ràpidament».

La mesura més eficaç per a no contagiar-se d'òmicron

Per a José Luis Jiménez, el més útil és que «en interiors utilitzem mascaretes FFP2 de les de veritat, de les que porten els fils darrere». A més, també ha opinat sobre la tornada a l'escola i ha discrepat sobre el que han decidit els polítics. «Estem apropant-nos al pic del virus més contagiós que coneix la humanitat i hi ha molt de covid persistent», ha assenyalat.

Primer pla d'una noia amb mascareta FFP2
Les mascaretes FFP2 són les que més protegeixen, per això són més cares | Getty Images

Al Regne Unit, «s'estima que hi ha 1,5 milions de casos de covid persistent, i passa en casos no tan greus, perquè aquest virus es fica al cervell, als ronyons...», explica. Per al doctor, el retorn a l'escola s'hauria de fer «dues o tres setmanes per internet, fins que passi el pic, i després tornar a fer-ho presencial, amb ventilació, amb mesuradors de CO2 i amb mascaretes bones».

Així mateix, Claire Judith Horwell, professora a la Universitat de Durham, dona la raó a Jiménez i dona suport com a «prioritat» a l'ús d'aquestes mascaretes. «Si noteu que us entra aire als ulls, se us entelen ràpidament les ulleres o l'alè se us escapa pels costats... llavors també us podrà entrar aire contaminat», exposa al seu compte de Twitter.

Deltacron pot provocar una nova onada de contagis?

Jiménez també ha parlat de la nova variant, deltacron. «Hi ha moltes variants que s'identifiquen i després queden en res. Però d'altres, com òmicron, són molt transmissibles i poden provocar una bona onada de contagis», ha expressat.

Persones fent cua al centre de vacunació del WiZink Center de Madrid
Existeix una mesura més eficaç que la vacuna per a protegir-se del coronavirus | GTRES

«Cal entendre que la selecció del virus no té res a veure amb la gravetat. Com que la transmissió es produeix abans que els símptomes, que sigui més o menys greus no té res a veure amb els contagis, i pensar això és un error. Els viròlegs diuen que les variants noves no tenen per què ser més suaus», sosté.

La futura convivència amb el virus

Quan se li ha preguntat quan creu que podrem començar a conviure amb el coronavirus, l'expert en aerosols ha fet una reflexió molt útil: «Conviurem amb el virus quan ens ho prenguem seriosament, cosa que no hem fet en tota la pandèmia. Jo estic fartíssim d'això, però, segons un article de 'Science', els científics i l'OMS diuen que no se sap».

«Hi ha molt del que anomenem 'hopium', de 'hope' (esperança) i 'opium' (opi). En realitat, no se sap, perquè depèn d'altres variants, i no sabem si se'ns acabarà l'alfabet grec i haurem d'utilitzar l'hebreu. Les variants surten dels contagis, i òmicron ha generat molts contagis, per la qual cosa és normal que en surtin de noves», ha pronosticat Jiménez.