Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS)

L'OMS fa una declaració posant data al final de la Covid-19

L'organisme veu la llum al final del túnel, però adverteix de l'arribada de setmanes difícils

Amb els casos disparats per la variant Òmicron, són molts els ciutadans preocupats perquè no veuen encara el final d'una pandèmia que s'està allargant més del previst. Tot i que al principi ens van assegurar que l'arribada de la vacuna i la consegüent immunitat de ramat seria suficient per frenar el virus, ara estem veient que la solució no és tan senzilla.

Les vacunes estan complint la seva part, evitant al màxim els quadres més greus de la malaltia i reduint la taxa de mortalitat del virus. Tot i això, l'alta contagiositat de la nova variant està provocant que la situació es descontroli i els casos actius es disparin. Això es produeix, en part, a causa de la població que encara no està immunitzada i per la relaxació davant d'altres mesures preventives.

Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.
La vacunació ha reduït la mortalitat de la pandèmia. | Gtres

Tot i que l'escenari actual no és el millor que podíem esperar, tampoc no podem obviar que la situació és millor que fa un any. La preocupació entre les autoritats sanitàries i la població és lògica davant l'aparició de noves variants, però també cal calmar els ànims i rebaixar la visió catastrofista.

Es tracta d'un pas que ha fet l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en el seu darrer comunicat, en què ha volgut enviar un missatge d'esperança a la població. Des de l'organisme adverteixen que venen mesos complicats, però també entreveuen la llum al final del túnel.

L'OMS prediu com serà la situació pandèmica en uns mesos

Sense voler obviar la preocupació per la situació actual, el portaveu de l'OMS per a la Covid-19, David Nabarro, ha afirmat aquest dilluns que el final del coronavirus ja està «a la vista». En una entrevista concedida a la cadena 'Sky News', el responsable de l'organisme ha afirmat que «estem recorrent una marató».

En aquest sentit, ha advertit que «podem veure el final, però encara no hi hem arribat», alhora que ha afegit que haurem de superar alguns obstacles en els pròxims mesos per aconseguir-ho. Segons la predicció que ens ha ofert, l'evolució de la pandèmia ens plantejarà una situació molt difícil «almenys» els pròxims tres mesos i assenyala tres motius.

«No et puc dir com seran de greus els obstacles, però almenys et puc dir el que espero. En primer lloc, s'espera que aquest virus continuï evolucionant: ara tenim òmicron, però obtindrem més variants», ha assenyalat.

En segon lloc, David Nabarro ha recordat que la pandèmia està afectant tothom i no tots els territoris poden evitar el col·lapse dels seus sistemes sanitaris. A diferència d'Europa Occidental, els països subdesenvolupats estan trobant serioses dificultats per contenir aquesta sisena onada de la pandèmia.


«En tercer lloc, està molt clar que no hi ha marge per a restriccions importants a cap país, especialment als països pobres. La gent ha de seguir anant a treballar i, per tant, hi ha algunes opcions molt difícils per als polítics en aquest moment», ha conclòs a la seva intervenció.

La fi de la pandèmia, cada cop més a prop

L'últim missatge enviat per l'OMS dona a entendre que s'acosten tres mesos molt complicats, però potser a partir d'aquell moment podrem arribar a la fi d'aquesta pandèmia. Són uns terminis que coincideixen amb els oferts per l'exassessor de l'Organització Mundial de la Salut, Vicente Soriano.

En una entrevista concedida al diari 'El Mundo', l'investigador de malalties infeccioses s'ha atrevit a posar data al final de la pandèmia. Segons la seva teoria, actualment gaudim d'«una immunitat parcial social, per la gent que ho ha passat de manera natural i per les vacunes que s'han administrat».

A causa de l'existència de les vacunes i la pròxima arribada dels primers antivirals per tractar el virus, Vicente Soriano ha mostrat la seva esperança perquè tot s'acabi en menys de quatre mesos. «Per Setmana Santa això s'ha acabat, sobretot, als Estats Units i a Anglaterra», ha assenyalat.