El Congrés dels Diputats ha avalat el decret 15/2020 del 21 d’abril que flexibilitza el pagament d’impostos per injectar 1.100 milions d’euros en liquiditat a les empreses, determina que el teletreball seguirà sent «preferent» dos mesos més i rebaixa l’IVA de llibres i revistes digitals i de material sanitari, entre d’altres.
El govern espanyol ha comptat amb el vot favorable d’ERC, Cs, JxCat i el PNB i l’ha aprovat amb 201 ‘sí’ per molt que aquests grups han criticat que les mesures arriben amb «retard» i «es queden curtes». El PP s’ha abstingut per evidenciar el seu «desacord» amb la forma de legislar de l’exectutiu. També ho ha fet EH Bildu. Han votat ‘no’ Vox, que portarà el decret al TC, i la CUP. Es tramitarà com a projecte de llei.
La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha defensat que aquest decret «és un nou pas» per «salvar llocs de treball i empreses» i evitar que la crisi del coronavirus «deixi cicatrius permanents». Calviño ha afirmat que és «imprescindible» que se segueixin aprovant aquestes mesures enfocades a fer que la «recuperació arribi més ràpid i més forta quan comenci a remetre la crisi sanitària».
En l’àmbit empresarial, el decret permet que els autònoms puguin tributar per estimació directa perquè el pagament de la quota s’ajusti als ingressos reals; facilita la renegociació o ajornament dels pagaments de negocis, especialment els que siguin propietat de grans tenidors o empreses públiques, i permet l’ús de la fiança per complementar possibles acords entre arrendadors i arrendataris.
També inclou una reducció del pagament fraccionat de l’IVA i l’IRPF de les empreses perquè es puguin descomptar a cada trimestre els dies de l’estat d’alarma.
El decret conté altres mesures tributàries: una rebaixa al 4% de l’IVA de llibres i revistes digitals i diaris electrònics així com la supressió de l’IVA del material sanitari per a entitats públiques, sense ànim de lucre i hospitals la qual cosa suposa un estalvi de més de 1.000 MEUR, segons els càlculs de l’executiu espanyol.
Pel que fa a l’àmbit laboral, manté com a «preferent» el teletreball i amplia dos mesos més la possibilitat d’adaptar l’horari i reduir la jornada laboral per cuidar persones dependents. També permet que empreses de serveis essencials puguin fer ERTO per força major a personal no imprescindible i dona accés a la prestació d'atur a persones que hagin estat acomiadades durant el període de prova o renunciessin a la seva feina per una oferta laboral en ferm que hagi decaigut.
Àmplia majoria tot i considerar-ho «insuficient»
El diputat d’ERC Joan Capdevila ha resumit que els republicans «comparteixen» algunes de les mesures per molt que «altres es queden curtes, altres segueixen brillant per la seva absència». «No son suficients perquè aquesta crisi no la paguin als de sempre calen decisions més ambicioses», ha afirmat.
El diputat de JxCat Ferran Bel ha explicat el ‘sí’ del seu grup perquè el decret inclou mesures que venia demanant JxCat «amb tres setmanes d’antelació». «Arriben tard i incompletes» i «es queden curtes», com la del lloguer de negocis pel que fa a la casuística dels petits propietaris dels locals, ha dit Bel que, per això, ha reclamat que es tramiti com a projecte de llei per incloure esmenes.
Cs ha considerat, en veu de la diputada María Muñoz, que aquest decret arriba amb «retard», és «incomplet» i «podria haver estat molt més ambiciós». Tot i així, Cs ha votat a favor perquè reconeix que inclou mesures que Cs reclamava.
La diputada del PNB Idoia Sagastizabal ha celebrat les mesures d’aquest decret i ha remarcat que sembla que el govern espanyol, en aquest cas, «ha escoltat» les opinions d’altres grups i hi veuen «reflectides» algunes de les seves peticions. Tanmateix, ha lamentat que l’executiu segueix deixant un «escàs marge per pactar» i ha tornat a demanar «més diàleg i acord».
«Decret trampa» i recurs al TC
El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha anunciat que el partit d’ultradreta durà el recurs al Tribunal Constitucional perquè el considera «deslleial» i un decret «trampa». Espinosa de los Monteros ha argumentat que per molt que conté «alguns mèrits» és «confús». «Avui és un deure de justícia» demanar «que marxin» aquells que estan al capdavant de l’executiu espanyol, ha dit.
Abstencions i ‘no’
El PP ha argumentat la seva abstenció per evidenciar el seu «desacord» amb la forma de legislar del govern espanyol. Ho ha dit el diputat popular Miguel Ángel Paniagua que també ha demanat que no es prorrogui l’estat d’alarma i ha assegurat que Pedro Sánchez «no és el president que necessita Espanya».
El diputat d’EH Bildu Oskar Matute ha lamentat que per molt que les mesures «siguin ben intencionades» es queden «curtes» i «són molt efímeres per la velocitat i vertigen que requereixen els esdeveniments». «Creiem que cal optar per polítiques decidides redistributives», ha apuntat Matute, que ha justificat l’abstenció d’EH Bildu.
El diputat de la CUP Albert Botran ha criticat que les mesures suposen un endeutament i «tirar la pilota cap endavant». «Qui no està posant de la seva part són les grans empreses», ha denunciat, perquè «no posen de la seva part i s’asseguren de no perdre ni un euro». «És el de sempre, privatitzar els beneficis i socialitzar les pèrdues», ha argumentat.