Gent gaudint de la posta de sol en un passeig marítim

Les mesures restrictives que ha aplicat Andalusia i que podrien arribar a Catalunya

El Consell del govern andalús ha acordat limitar els assistents a les noces i restringir l'horari de les platges

El Consell del govern andalús ha acordat aquest dimarts, 1 de setembre, una sèrie de mesures per a frenar l'expansió en la comunitat autònoma del coronavirus que causa la malaltia de la Covid-19, entre les quals figuren una reducció de l'aforament màxim per a noces i esdeveniments similars, així com que no se celebri la barra lliure, i que els ajuntaments de municipis del litoral tanquin les platges al públic entre les 21.30 hores de la nit i les 7.00 hores del matí.

Així ho ha avançat el conseller de la Presidència, Administració Pública i Interior i portaveu del govern andalús, Elías Bendodo, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell, en la qual ha comparegut al costat del titular de Salut i Famílies, Jesús Aguirre.

Bendodo ha explicat que aquestes noves mesures es prenen després de l'última autoavaluació de la situació del coronavirus a Andalusia realitzada fins ara pel comitè tècnic mèdic que assessora la Junta i que es va reunir la setmana passada, i amb la finalitat que «la pandèmia evolucioni a Andalusia millor que en la resta d'Espanya», com, segons ha defensat, està ocorrent fins ara.

En aquesta línia, el conseller portaveu ha volgut subratllar que «la situació d'Andalusia segueix dins dels marges de control», i encara que augmenten els casos, la comunitat està «molt per sota de la mitjana espanyola» en referència a la incidència del virus.

En aquest sentit, ha destacat que, avui dia, a Andalusia hi ha 102 positius confirmats per PCR per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, gairebé la meitat que a Espanya, on s'aconsegueix la xifra de 205, i encara que «han augmentat les hospitalitzacions, s'ha alliberat el 81% dels llits d'hospitalització respecte al pic de la pandèmia».

Aforaments màxims i horaris nous

Respecte a les noves mesures acordades, el conseller de la Presidència ha avançat que en la celebració de noces «o similars» es reduirà de 300 a 150 el nombre màxim de persones assistents quan se celebrin en espais a l'aire lliure, i de 250 a 100 quan siguin en espais tancats. A més, en aquestes celebracions no es podrà realitzar barra lliure i «tothom haurà d'estar assegut en taules de fins a deu persones com a màxim», així com hauran d'acabar com a més tard a les 1.00 hores de la matinada.

Paral·lelament, la Junta ha acordat que, a partir d'ara, per als esdeveniments que en espais tancats congreguin a més de 200 persones, o a 300 a l'aire lliure, «es necessitarà una avaluació del risc per part de l'autoritat sanitària», segons ha indicat Bendodo, que ha aclarit que aquesta mesura afecta «cinemes, teatres, festivals, congressos o esdeveniments esportius», l'hora de finalització dels quals tampoc podrà passar de les 1.00 hores de la matinada.

A tot això cal sumar també que «s'ha acordat instar els ajuntaments del litoral que prenguin mesures per al tancament de les platges entre les 21.30 hores i les 7.00 hores del matí», segons ha anunciat Bendodo.