La neu pot arribar a cotes baixes de l'interior de Catalunya

La neu pot arribar a cotes poc habituals a Catalunya entre dimarts i dimecres

Les precipitacions seran poc importants i cauran durant la tarda de dimarts i el matí de dimecres. Seran en forma de neu a partir d’uns 600 metres a l’interior, localment per sota

La situació meteorològica de cara a les properes hores es complica força. El pas d’un front aquest dimarts portarà molts núvols i algunes precipitacions a la tarda que ja podrien ser en forma de neu a cotes baixes, al voltant dels 800 metres, localment per sota, al prelitoral de Tarragona i a l’interior de les Terres de l’Ebre, mentre que la nevada s’intensificarà i serà molt abundant a la cara nord del Pirineu.

Serà demà dimecres quan les precipitacions cauran a molts punts del territori durant el matí i les nevades poden arribar a més zones de l’interior, especialment al matí, quan les temperatures començaran a baixar i també ho farà la cota de neu. En aquest sentit, la neu pot caure al voltant dels 600 metres, però es pot arribar a desplomar fins els 400 metres, sobretot a l’Alt Empordà. La nevada continuarà a la cara nord del Pirineu i transitòriament també arribarà a la cara sud i al Prepirineu, on hi nevarà a totes les cotes, mentre que també es veurà nevar feblement a zones com el Montseny, on aquest cap de setmana ja hi han caigut uns 10 centímetres de neu. 

Seran fenòmens més aviat anecdòtics fora del Pirineu, però localment les enfarinades poden acumular fins a 3 centímetres de neu. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per nevades a diverses comarques, especialment al Pirineu, amb avís vermell a la Vall d’Aran dimecres:

Mapa d'avisos per neu per aquest dimarts
Mapa d'avisos per neu per aquest dimarts | Meteocat

 

Mapa d'avisos per neu per aquest dimecres
Mapa d'avisos per neu per aquest dimecres | Meteocat

 

Nevada molt abundant a la cara nord del Pirineu

La nevada serà especialment important a la cara nord del Pirineu, on hi nevarà gairebé durant tres dies seguits. Això farà que, pel damunt dels 1.500 metres, es pugui acumular mig metre de neu, mentre que a les cotes més altes els gruixos es poden apropar al metre de neu nova. Unes nevades que vindran acompanyades de vent i, per tant, es produirà l’efecte del torb, és a dir, quan les ventades aixequen la neu de les muntanyes.

El fred serà de ple hivern aquests dies | Arxiu

 

Vent molt fort a gran part de Catalunya

Les ventades també seran notícia aquests propers dies, però especialment dimecres, quan el vent del nord i nord-oest entrarà amb ganes i es deixarà sentir arreu. Les ràfegues poden ser fortes a qualsevol punt  i, per aquesta raó, el SMC també ha activat alertes per vent a gran part del territori dimecres, amb avís taronja al Pirineu. El temporal també alterarà la mar a la Costa Brava.  

Mapa d'avisos per vent per aquest dimecres
Mapa d'avisos per vent per aquest dimecres | Meteocat

 

Sol i molt fred després del front i més calma els propers dies

El temporal de vent escombrarà els núvols i gran part de les precipitacions a partir de dimecres a la tarda, quan el sol s’imposarà i el fred serà molt viu. No s’esperen xàfecs fora del Pirineu, tot i que si n’acaben apareixent alguns al litoral i prelitoral de Barcelona poden ser en forma de neu per sota dels 400 metres. La situació millorarà una mica dijous però sobretot divendres, amb la perspectiva d’un cap de setmana més tranquil.