Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un meteorit tan gran com la Torre Eiffel s'apropa a la Terra

Un meteorit tan gran com la Torre Eiffel s'aproxima a la Terra

Està previst que l'asteroide '4660 Nereus' passi molt a prop de la Terra el mes de desembre

Noves notícies sobre l'arribada d'un asteroide a les rodalies del planeta Terra. Els experts en la matèria avancen que aquest meteorit, que passarà a 3,9 milions de quilòmetres de la Terra la segona setmana del mes de desembre, és tan ample com tres camps de futbol i tan alt com la Torre Eiffel, amb un diàmetre de 330 metres. En concret, es preveu que el meteorit, de nom 4660 Nereus, voregi el planeta l'11 de desembre.

Aquest meteorit va ser descobert el 1982 i orbita al voltant del Sol cada 664 dies. Serà un dels quatre apropaments més significatius de meteorit del segle XXI, però les opcions reals que sigui una amenaça són reduïdes, ja que passarà a més de deu vegades la distància mitjana entre la Terra i la Lluna.

Però aquest pas coincidirà amb la primera missió de prova de defensa a nivell mundial, DART, engegada per la NASA, que estrellarà una nau espacial contra un asteroide per canviar el rumb de la seva òrbita.

El meteorit estarà més a prop de la Terra el proper 11 de desembre

El 4660 Nereus està classificat com a «potencialment perillós», si bé les possibilitats que sigui una amenaça clara per al planeta són baixes. L'asteroide va passar a prop de la Terra el 2002, i ho farà una altra vegada el 2060 i el 2071. En el primer, s'espera que Nereus passi a uns 1,2 milions de quilòmetres de la Terra, tres vegades la distància mitjana entre la Terra i la Lluna.

Cal assenyalar que l'asteroide que va passar més de la Terra el 2021 va ser el 2001 FO32, que té aproximadament un quilòmetre de diàmetre. Es va acostar a uns dos milions de quilòmetres de la Terra, poc més de cinc vegades la distància Terra-Luna, el mes de març. El 2001 FO32 és una dels meteorits més ràpids que es coneix que, ja que es mou a gairebé 124.000 quilòmetres per hora en relació amb la Terra. 

Es preveu que el 99942 Apophis, que té un diàmetre semblant al Nereus, passi a 32.000 quilòmetres de la Terra l'abril del 2029. El març del 2021, la NASA va publicar un comunicat afirmant que els seus càlculs «no mostren cap risc d'impacte durant almenys els propers 100 anys».

Una bola de foc enmig de l'espai
Una bola de foc enmig de l'espai | Arxiu

La NASA treballa perquè una nau espacial faci esclatar un asteroide

Això no ha evitat que la NASA treballi per defensar la Terra. La nau espacial que pot estavellar-se contra un petit asteroide dins la missió DART està en un lloc de llançament a la Base de la Força Espacial Vandenberg, a Califòrnia. Serà llançat el 23 de novembre hora local. La nau espacial viatjarà cap a l'asteroide Dimorphos, que orbita un asteroide més gran, anomenat Didymos.

La intenció de la prova és saber si una nau espacial pot arribar de manera autònoma fins a un asteroide concret i impactar-lo cinèticament. Després, utilitzant telescopis terrestres per mesurar els efectes de l'impacte en el sistema d'asteroides, la missió millorarà les capacitats de modelatge. També les de predicció, per ajudar-nos a preparar-nos millor per a una amenaça d'asteroide real en cas que es descobreixi, tal com va assegurar la NASA.