Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Casa Navàs de Reus

La Costa Daurada, paisatge de genis

El Paisatge dels Genis és la proposta turística per descobrir el patrimoni immaterial que Gaudí, Casals i Miró van llegar a la costa tarragonina, forjant un vincle indestriable entre territori, art i vida

Quatre dels artistes més universals del segle XX, amb vides i obres d'indiscutible influència en la posteritat, van tenir una relació més que estreta amb  les Terres de l'Ebre i la Costa Daurada, aquest territori divers en climes i paisatges, però unitari pel que fa a la producció artística i a una visió determinada del món, original i genuïna. 

En realitat, és una relació més que estreta: segons alguns dels crítics i comentaristes de l'art d'aquests genis que van deixar-se captivar pel seu llenguatge i visió —com ara Josep Palau i Fabre, Joan Perucho, Apel·les Fenosa o Josep Pla— l'obra d'Antoni Gaudí, de Joan Miró, de Pau Casals o de Pablo Picasso en el context de la Terra Alta no pot ser compresa sense copsar els paisatges, els colors, les formes o les olors d'on els artistes pouaven la inspiració per crear el que serien les seves peces plàstiques, arquitectòniques o musicals. 

Vincles indissolubles que van més enllà d'un marc. Vincles que són la plasmació dels paratges de Tarragona, que els van veure néixer o els van acollir, en llenguatge artístic. Com deia Miró, per exemple, «tota la meva obra és concebuda a Mont-roig», i els seus quadres així ho testimonien. També és el cas de l'estada de Picasso a Horta de Sant Joan, a les Terres de l'Ebre, que va resultar determinant en la seva evolució artística i en la configuració final del cubisme a París. El pintor malagueny d'adopció catalana afirmava una cosa semblant: «tot el que sé, ho he après a Horta».

És també el cas del músic Pau Casals, que mai no va oblidar els seus orígens al Vendrell. I, no cal dir-ho, els paisatges mediterranis i les formes capricioses de la natura que Antoni Gaudí descobrí en la seva infància i joventut a Reus determinarien una de les ments més orgàniques que ha donat la història de l'arquitectura mundial.

Una ruta per unir-los a tots

Davant de l'evidència d'aquest vincle entre natura, art i els genis destinats a traduir el paisatge de la Costa Daurada en obres immortals, la ruta El Paisatge dels Genis proposa aprofundir-hi, tot visitant els centres neuràlgics d'aquestes connexions per entendre'n millor el seu valor en el context del territori. Els artistes acaben sent els impulsors culturals d'una regió i conformen un patrimoni immaterial que va més enllà dels objectes, dels quadres i dels edificis.

A més a més, la Ruta del Paisatge dels Genis no es queda aquí. També recomana itineraris per les localitats i els seus encontorns, visites guiades a peu o en bicicleta a través dels indrets i entorns que van freqüentar els genis, estades en llocs emblemàtics i àpats "genials". El Vendrell, Reus i Mont-roig del Camp són les destinacions de la Costa Daurada que visitarem avui, a la recerca dels rastres emotius que van deixar empremtes característiques a l'obra pictòrica, arquitectònica o musical d'aquests artistes únics.

El Vendrell, la petita pàtria de Pau Casals

Abans de ser un violoncel·lista famós a tot el món, Pau Casals va ser un nen a les platges de Sant Salvador del Vendrell, la capital del Baix Penedès. Casals sempre va ser fidel al seu origen, fins al punt d'afirmar que «afortunadament, durant els meus viatges per tants països estrangers... mai no m'ha abandonat l'infant del Vendrell».

Vil·la Museu de Pau Casals
La platja de Sant Salvador del Vendrell acull la Vil·la Museu de Pau Casals. | ©Wisconsin. El Paisatge dels Genis

Avui, es pot resseguir la petja d'aquest penedesenc i català universal a la Vil·la Museu Pau Casals en el que va ser la seva residència a Sant Salvador, pels carrers del nucli antic del Vendrell on va créixer o visitant els cellers familiars i tastant els vins del Penedès. La casa-museu es troba actualment tancada per reformes, tot i que està oberta al públic l'exposició temporal 100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social, així com la botiga i els jardins del Museu.

Joan Miró, de Mont-roig del Camp al món

Joan Miró no va néixer a la Costa Daurada, però va ser a Mont-roig del Camp, una vila pagesa i menestral del sud de Catalunya, on va trobar tota la seva inspiració per esdevenir un dels pintors més influents del segle XX. El seu pare era un rellotger originari del Priorat i la seva mare provenia d'aquesta població tarragonina on el 1911 la família es va comprar un mas per a passar-hi els estius. Miró hi estiuejaria cada any, fos on fos del món, fins al 1976.

La influència del paisatge que l'envoltava en la seva obra és tan clara que inclús una de les seves obres figuratives més famoses, La masia, reprodueix aquest lloc determinant no només per la seva concepció artística primigènia sinó també la seva evolució cap a un art simbòlic i conceptual.

Itinerari a Mont-roig del Camp
L'ermita de la Mare de Déu de la Roca, a Mont-roig, amb la seva coloració característica, forma part del paisatge emocional de Miró. | ©Wisconsin. El Paisatge dels Genis

El Mas Miró, rehabilitat i convertit en un centre d'interpretació de l'artista i la seva connexió amb el terrer, és el nexe entre vida, art i territori i on s'inicien totes les rutes i itineraris relacionats amb Joan Miró. Però, a banda, donada la seva situació privilegiada al mig de la Costa Daurada, és un punt d'arrencada per descobrir tot el paisatge emocional del pintor, que passa pels carrers del poble, els camps de garrofers i avellaners, els pas de ballarí que poblen les rieres o la platja de la Pixarota on baixava passejant cada dia.

Gaudí, l'origen de totes les coses

És sabut que Antoni Gaudí no va construir cap edifici a Reus, però també són famoses les seves paraules: «l'originalitat consisteix a tornar a l'origen». Abans d'anar-se'n a estudiar el batxillerat a Barcelona, on hi acabaria dissenyant edificis únics  com la Pedrera o la Sagrada Família, Gaudí va créixer a Reus, en una època de puixança i renaixement que desembocaria en l'esplendor del modernisme català, que a la capital del Baix Camp, llavors segona ciutat de Catalunya, va tenir especial importància.

Vermut de Reus
La ruta d'Antoni Gaudí permet també descobrir alguns dels seus famosos encants, com el vermut. | ©Wisconsin. El Paisatge dels Genis

Per resseguir els orígens del geni arquitectònic, Reus disposa del Gaudí Centre, que és l'únic espai temàtic del món dedicat exclusivament a la vida i a l'obra de l'artista. És també un bon punt de partida per emprendre les rutes Gaudí&Reus i Modernisme de Reus per conèixer els punts més interessants d'aquesta vinculació.

Casals, Gaudí, Miró. De nord a sud la Costa Daurada ofereix una panòplia de paisatges que refermen la unió en art i territori i que ara també, gràcies al projecte d'innovació turística La Cuina dels Genis, també tenen una traducció en el camp gastronòmic, des del xató del Vendrell, a l'horta de Mont-roig del Camp, passant per la tradició centenària del vermut de Reus. Per fer l'experiència de la Costa Daurada encara més completa.