Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos sanitaris amb roba especial de protecció contra la Covid-19 vestint-se

El metge espanyol que va predir la primera onada revela què passarà els pròxims mesos

Assegura que el ritme de vacunació actual no serà suficient per acabar amb la pandèmia a curt termini

Diversos sanitaris amb roba especial de protecció contra la Covid-19 vestint-se
El metge assegura que el coronavirus seguirà sent un problema de salut pública fins que la majoria de les persones no estiguin immunitzades |Cedida

El pneumòleg d'un hospital del sud de Madrid conegut pel seu perfil de Twitter 'donni_69' s'ha convertit en un referent per a molts. Al març, quan gairebé ningú veia venir l'arribada del coronavirus, va endevinar què passaria amb una sorprenent precisió. Des de llavors, les seves prediccions tenen un gran seguiment a les xarxes.

El doctor ha celebrat l'arribada de la vacuna, però també ha avisat que encara s'hauran d'esperar alguns mesos per dir adeu al coronavirus. Segons ha vaticinat, la pandèmia seguirà amb nosaltres durant un temps.

El metge explica que el coronavirus seguirà sent un problema de salut pública fins que la majoria de les persones no estiguin immunitzades. «El llindar de la immunitat de grup depèn del nombre de reproducció bàsica. Assumint un índex de 3, un índex d'immunitat de grup seria del 67% de la població», explica de forma didàctica.

Això li porta a assegurar que s'ha d'aconseguir almenys el 67% de la immunitat entre la població, amb la immunització natural després de passar la infecció o la vacunació massiva. L'últim estudi de seroprevalença mostra que un 10% de la població a Espanya ha passat el virus, però el pneumòleg recorda que alguns d'ells podrien no haver desenvolupat anticossos.

«A més, tendeix a desaparèixer amb el temps», ha recordat, i assenyala que la immunitat natural presenta masses incògnites com per confiar en aquesta estratègia. L'opció més fiable és, doncs, vacunar tota la població. Segons la seva opinió, «la majoria de les vacunes que han superat la fase 3 tenen una eficàcia del 95%, per tant, de 100 vacunats aconseguim 95 immunitzats en assajos clínics».

L'expert creu que, amb aquestes xifres, per aconseguir que el 67% de la població sigui immune s'haurien de vacunar 33 milions d'espanyols. Això significa immunitzar a mig milió de persones cada setmana si es vol aconseguir aquesta xifra a l'estiu. El problema és que cada vacunat necessita dues dosis, per tant Espanya necessitaria 66 milions de dosis en aquest període.

Segons el repartiment establert per la Unió Europea, a Espanya li corresponen uns 200 milions de dosis. Això seria més que suficient si totes les vacunes estiguessin disponibles, però a dia d'avui només les de Pfizer, Moderna i AstraZeneca han acabat la seva fase de desenvolupament clínic i estan al marcat o a punt de ser aprovades.

L'expert assenyala que «no hi ha prou capacitat de producció, els països rics acaparen les compres, alguns països les autoritzen abans, un fet que està provocant desigualtats en la intensitat de vacunació per països». I adverteix que «potser no ens queda més remei que comprar també les vacunes xineses o russes».

L'expert demana paciència. Diu que «serà un procés lent i fins a l'estiu no tindrem la immunitat de grup», però vaticina que «el que si que veurem és un descens progressiu de casos al llarg del primer semestre». El doctor també ha llençat un missatge perquè «no descuidem les mesures de protecció individual» els pròxims mesos.

Casaments el desembre del 2021

El fil del pneumòleg a Twitter ha causat tota mena de reaccions, com la d'un usuari que demana quan podrà celebrar un casament en condicions. Ell respon: «Jo crec que a desembre de 2021 tindràs un casament com Déu mana». Aquest pneumòleg es va fer famós per contradir el missatge de calma del govern espanyol el 8 de març.

A diferència de la majoria, va aviar que al seu hospital arribarien als 2.000 contagiats a finals d'abril i que tots els llits d'UCI quedarien ocupats a mitjans d'aquest mes. En el seu vaticini advertia que «s'hauran de suspendre totes les cirurgies programades i decidir no ingressar moltes patologies no tan greu que avui no s'envien a casa».

Ua anàlisi que després es va revelar tràgicament cert, avançava que s'hauria de «prendre decisions ètiques molt difícils» perquè hauria de «decidir a quins pacients ventilar i quins deixar morir perquè no hi hauria ventiladors ni llits d'UCI per a tothom».