Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid

Un metge català ho veu més a prop que mai: «Serà el final de la pandèmia»

Antoni Castells, director de l'Hospital Clínic de Barcelona, es mostra optimista

Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid
Antoni Castells, director de l'Hospital Clínic de Barcelona, es mostra optimista | ACN


Les xifres registrades auguren que la pandèmia de la Covid-19 s'està controlant. Per fi hem aconseguit doblegar la corba de la tercera onada i cada vegada el final està més a prop. Falten pocs dies perquè es compleixi el primer any de l'anunci oficial del primer estat d'alarma. Aquests últims han estat mesos molt durs, on s'ha lluitat amb totes les forces per evitar els contagis i morts i els científics han treballat a contrarellotge per aconseguir una vacuna que acabi amb la malaltia.

Gràcies a aquest esforç humà, podem dir que tenim l'arma que ajudarà a erradicar el virus o, almenys, que contreure'l no signifiqui que la nostra vida corri perill. És, sense dubte, un pas més per tornar a la vida d'abans i, segons un expert, arribar al final de la pandèmia.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El principal objectiu és que la vacuna s'estengui

Va ser el desembre passat quan les primeres vacunes van arribar al nostre país. En poc més de nou mesos, els investigadors van aconseguir la fórmula que es transformaria en l'escut per evitar la malaltia. Des de llavors ,es va iniciar una campanya per vacunar la major part de la població possible, començant per les persones més grans i les més vulnerables.

És precisament la vacuna la millor aliada per acabar amb la crisi sanitària que travessem. Així ho expressa Antoni Castells, director mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona, que assegura que «si aconseguim estendre la vacuna, serà el final de la pandèmia». Des del programa radiofònic d'EFEsalud anomenat 'El Bisturí', cada setmana podem conèixer com els principals hospitals de província han fet front a la pandèmia.

«Els primers mesos van ser realment dramàtics»

Res feia pensar que una pacient italiana ingressada el 25 de febrer a l'Hospital Clínic seria la primera d'una llarga llista de malalts que començarien a omplir les habitacions dels centres. La Covid-19 va començar a expandir-se per tot el país amb rapidesa i els hospitals en van patir les conseqüències.

«Patim, com tots els centres sanitaris, l'escassetat d'equips de protecció i respiradors. L'allau de pacients va desbordar l'estructura sanitària de tot el món i vam haver d''apanyar-nos' com vam poder», recordava Castells. Tant per a ell com per a la resta de professionals sanitaris, «els primers mesos van ser realment dramàtics».

El director mèdic va fer tot el possible perquè altres malalts que no fossin pacients Covid seguissin mantenint la seva assistència sanitària. Una situació complicada, que va fer que en els primers mesos de la pandèmia percebessin un canvi preocupant: «A la primera onada, el nombre de pacients amb patologia no Covid va disminuir de forma dràstica. Estàvem confinats a casa i els pacients tenien por de contagiar-se si venien a l'hospital. Aquesta va ser una de les preocupacions que vam tenir des del primer moment», assenyala.

Per això, l'hospital que dirigeix Antoni Castells va decidir que era de vital importància seguir procurant atenció sanitària a pacients amb altres patologies, encara que fos un nombre reduït: «Vam considerar que havíem d'atendre i dedicar-nos, no només als pacients Covid, que eren majoritaris, sinó mantenir les obligacions habituals. Ens sentim especialment orgullosos perquè l'hospital mai va deixar d'atendre pacients no Covid, tot i que es va limitar a un terç la capacitat total».

La vacuna acabarà amb la pandèmia

Després de passar diverses onades de coronavirus, podríem dir que alguna d'elles es podria haver evitat si s'hagués fet cas als professionals sanitaris, els qui viuen a primera línia la pandèmia i coneixen a la perfecció com funciona el virus i la situació que travessen els hospitals. La desesperació ha estat una de les sensacions més freqüents al costat de la impotència dins els centres, davant d'una situació difícil de controlar.

En aquest sentit, a Antoni Castells se li ha preguntat si hi ha llum al final del túnel i ell ha respost que la vacuna ajudarà a posar fi a la pandèmia: «La part favorable de la pandèmia és l'aparició de la vacuna i l'inici dels programes de vacunació. Tenim informació suficient per a pensar que, si aconseguim estendre aquests programes a la resta de país, això és el final de la pandèmia».

Des que la Covid-19 va començar a campar al seu aire, l'Hospital Clínic no ha deixat d'investigar-per determinar els factors de risc de la nova malaltia, els seus genotips i les seves seqüeles. I al mateix temps, també treballa en una vacuna que s'espera que aviat es pugui provar en humans.