Després de les festes nadalenques, els espanyols miren amb atenció el calendari a l'espera de noves festivitats que ens permetin poder viatjar i reunir-nos amb aquells familiars que es trobin lluny. Els ulls estan posats en la Setmana Santa, però els experts ja avisen que enguany tampoc podrem gaudir dels dies de vacances amb els quals compten aquestes festes igual que va passar en el 2020.
La pandèmia de la Covid-19 ha modificat per complet tots els plans, i ni l'arribada de la vacuna podrà evitar que la Setmana Santa la celebrem com sempre. En aquest sentit, els entesos en la matèria adverteixen: «La Setmana Santa no se salvarà».
Cal començar a acceptar-ho
Marcos López Hoyos, president de la Societat Espanyola d'Immunologia i director científic de l'Institut de Recerca Marquès de Valdecilla (Idival), explicava durant la seva intervenció a La Sexta que cal començar a acceptar que enguany tampoc podrem gaudir de les vacances de Setmana Santa a causa de la crisi sanitària per la qual estem passant, i que està prop de complir un any.
Tal com adverteix l'immunòleg, la pandèmia del coronavirus continuarà sent present durant molts mesos i, arribada la data de Setmana Santa, (des del 28 de març al 4 d'abril) encara no haurem aconseguit superar-la. A més, López Hoyos avisa que la pandèmia «durarà un temps i es cronificarà. És una pandèmia crònica, és una pandèmia que durarà i hem de mantenir-nos en això». Davant aquesta situació només queda fer una cosa: «Canviem el nostre xip de vides».
La mateixa idea ha reiterat el president de la Societat Espanyola d'Immunologia durant la seva entrevista per a RNE, amb unes declaracions contundents: «Arribarà dins d'un mes i poc Setmana Santa, així que pensem en Setmana Santa: cal oblidar-se de la Setmana Santa enguany. Cal oblidar-se i cal ja tenir-ho clar» reiterava.
Però encara que els seus auguris sobre les pròximes festes no són gens bons, Marcos López Hoyos sí que ha volgut enviar un missatge d'esperança assegurant que, encara que continuarem estant en una situació delicada, per a aquestes dates és molt probable que hàgim pogut controlar l'augment de contagis que estem experimentant.
Es cancel·len les processons
Abans que el 2021 comencés a fer els seus primers passos, moltes ciutats van comunicar la suspensió de processons i desfilades de Setmana Santa. D'entre totes, la que més va cridar l'atenció va ser la decisió presa per Sevilla. La capital andalusa prenia aquesta dràstica decisió el mes de desembre passat mitjançant un comunicat de l'Arquebisbat de Sevilla.
«A raó de la pandèmia, se suspèn els actes i celebracions organitzats per parròquies, germanors i confraries, associacions de fidels o altres grups eclesials que tinguin caràcter extern i en general tots aquells en els quals es faci ús de la via pública» resava el decret signat pel monsenyor Juan José Asenjo.
D'aquesta manera, Sevilla deia adeu al seu dia gran sumant-se a la cancel·lació de la Fira d'Abril, una altra de les seves festes més importants. La cancel·lació de la Setmana Santa suposa un dur cop per a l'economia de moltes ciutats, però per a la capital andalusa és gairebé un cop mortal.
No sols es tracta de xifres econòmiques, sinó també d'un impacte emocional per a gran part de la població sevillana que viu amb autèntica devoció la Setmana Santa. Jaén, Gandia, Còrdova, Granada, Màlaga, València, Alacant, entre moltes altres comunitats més ja han decidit que aquest 2021 tampoc hi haurà processons.
L'evolució de la pandèmia fa sospitar que el virus no ens donarà cap treva, per la qual cosa haurem de fer-nos a la idea que aquest 2021 serà molt semblant a l'any 2020, en el que a la celebració d'unes certes festes es refereix.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]