Salut contractarà la majoria de rastrejadors de Ferrovial que es quedin sense feina

Els rastrejadors han convocat una vaga amb l'objectiu de garantir els seus llocs de feina

La consellera de Salut, Alba Vergés, intervé a la reunió de la Diputació Permanent del Parlament
La consellera de Salut, Alba Vergés | ACN

Continua la polèmica referent al sistema de rastreig per a casos Covid a Catalunya. Després que Salut anunciés la fi del polèmic contracte d'externalització del servei a l'empresa Ferrovial, ara el cavall de batalla és amb els treballadors. Els assalariats de Ferrovial, que veuran com la Generalitat tornarà a assumir el servei a partir del 31 de gener, reclamen que se'ls subrogui per, així, poder seguir treballant per a l'Agència de Salut Pública i mantenir els seus llocs de treball. És per això que el sindicat IAC-CATAC han convocat una vaga que s'iniciarà aquest dimarts i que durarà fins al dijous 4 de febrer.

Davant la reivindicació dels treballadors, el Govern ja ha anunciat que preveu contractar una part important dels actuals treballadors de Ferrovial que fan el rastreig de casos de Covid-19. Això sí, Salut ja els ha advertit que no se'ls pot subrogar directament perquè el servei no serà exactament el mateix. La solució que ha s'ha posat sobre la taula ha estat l'obertura extraordinària d'una borsa de treball per tal d'assumir bona part dels actuals rastrejadors i, així, aprofitar la seva formació i experiència.

Tenint en compte els principis de mèrit i igualtat que regeixen en la contractació pública, s'espera que la gran majoria dels rastrejadors de Ferroser -la filial de Ferrovial que assumia aquest servei- passin a ser contractats directament per Salut i puguin seguir fent la seva feina. Tot i això, des del Departament de Salut no s’ha garantit que el conjunt de rastrejadors de Ferroser continuïn fent la mateixa activitat i siguin contractats per l’Agència de Salut Pública.

Actualment, l'empresa Ferrovial -mitjançant la seva filial Ferroser- presta serveis des del Centre d'Emergències Mèdiques i els seus treballados exerceixen la seva feina des de tres centres: la 'Sala Indra' a Sant Joan Despí i la 'Sala Ciències' i l''Espai Vital' a l’Hospitalet de Llobregat.

Crida a la vaga

Malgrat la solució que ha proposat el Departament de Salut, els treballadors de Ferroser mantenen la vaga convocada per aquest dimarts i que té previst allargar-se fins al dijous 4 de febrer. La vaga ha estat convocada pel sindicat IAC-CATAC, tot i que altres sindicats com UGT o CCOO també reclamen la continuïtat dels contractes dels treballadors de Ferroser. En total, 850 rastrejadors de Ferrovial estan cridats a la vaga.

Un sistema de rastreig millorat

Salut ha defensat que la subrogació del polèmic contracte amb Ferrovial, que ha estat en vigor des del juny passat i inicialment tenia un cost previst de 17 milions d'euros, no es podia fer. El principal motiu és que el nou sistema de rastreig, tot i tenir aspectes comuns amb l'actual, tindrà molts més serveis, com el seguiment individualitzat, la programació de proves o el contacte amb serveis socials, entre altres. L'aplicatiu, a més, també serà nou.


Comentaris

envia el comentari