Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Autotest coronavirus

Els metges espanyols fan una contundent advertència: «No és fiable»

La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses desaconsella una pràctica que podria estendre's

Autotest coronavirus
La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses desaconsella la venda de tests ràpids en les farmàcies | Twitter


La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) ha volgut acabar amb el debat existent sobre la disposició en les farmàcies dels primers tests d'anticossos per diagnosticar el coronavirus de forma ràpida. Amb un comunicat oficial, l'entitat s'avisa de la insuficient fiabilitat i la confusió absoluta que poden provocar en la població aquesta mena de proves.

«No hi ha cap prova que permeti l'autodiagnòstic del coronavirus de manera fiable», han indicat amb total rotunditat des de l'organisme científic, en relació amb aquesta mena de tests, dels quals tothom parla.

Aquests tests ràpids són diferents de les proves d'antígens, que sí que són fiables si es duen a terme en el moment idoni. Així com asseguren els experts microbiòlegs, els tests d'anticossos no són vàlids per fer un diagnòstic rigorós de la infecció «ni en pacients simptomàtics ni en asimptomàtics», afirmen amb rotunditat.

«Els tests d'autodiagnòstic no garanteixen la immunitat del pacient»

Ara bé, els tests ràpids sí que poden servir per saber si es tenen anticossos. Amb tot, «no garanteixen la immunitat del pacient, de manera que, independentment del resultat, tothom ha de complir amb les mateixes mesures de precaució», manifesten des de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica.

Els experts en la matèria assenyalen una altra sèrie de problemes de les proves autodiagnòstic: «Són menys fiables que les tècniques que es realitzen en els laboratoris amb una anàlisi de sang i, a més, els resultats són difícils d'interpretar, el que pot generar una angoixa innecessària i una major sobrecàrrega del sistema sanitari. Ens preocupa enormement que una mala interpretació de les proves afavoreixi que s'assumeixin conductes de risc que podrien influir negativament en el control de la pandèmia, especialment en unes dates com les que s'aproximen», apunten des de la 'SEIMC'.

En resum, la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica llança una crida d'alerta a les autoritats sanitàries perquè no permetin aquesta mena de tests.

Preocupació a Madrid per la «confusió» amb els tests ràpids d'anticossos

Sobre aquesta mateixa idea, la Comunitat de Madrid ha fet pública la seva preocupació. A través d'un comunicat, la Conselleria madrilenya avisa de la «confusió» que poden provocar els tests ràpids d'anticossos, ja que «no diagnostiquen si estàs patint la Covid-19 en aquell moment». Per tant, el resultat hauria de confirmar-se d'altres formes «més específiques per no generar una falsa sensació de protecció».


Com a contrapartida, el govern madrileny insisteix que el Ministeri de Sanitat doni llum verda a la realització de les proves d'antígens a les farmàcies, ja que són més eficaces que els esmentats anteriorment.

La Comunitat de Madrid va demanar fa dues setmanes la posada en marxa dels tests d'antígens a les farmàcies, un pla específic que va sol·licitar al govern espanyol perquè aquesta mena d'establiments tinguin l'opció de realitzar, de manera voluntària, aquests tests «d'alta fiabilitat» a les persones que vulguin, amb l'únic requisit que no presentin cap classe de símptoma.

Des del Ministeri de Sanitat es va sol·licitar que les regions interessades a fer aquest tipus de test a les farmàcies haurien de presentar el seu pla, especificant de quina manera volen executar-lo. Fins al moment, la Comissió Europea obliga que aquestes proves les realitzi el personal qualificat i seguint les normes del fabricant.

Informa't més sobre el coronavirus:

Tornen a trobar restes de coronavirus en menjar congelat a la Xina

Sanitat notifica 17.681 nous casos positius de coronavirus i 394 defuncions

Pas gegant per reduir els efectes del coronavirus en la població de risc