Des que va iniciar la pandèmia han estat moltes les informacions vinculades amb la Covid. Unes que revelaven la capacitat d'expansió i mutació del patogen, mentre que unes altres brindaven una mica de llum sobre les principals mesures a prendre per a no contreure la malaltia. En l'actualitat, encara que continua la pluja informativa, s'han donat a conèixer alternatives més viables de cara al tractament contra el coronavirus.
L'última prové de la Societat Espanyola de la Medicina Familiar i Comunitària, que va publicar aquest dimarts una guia específica sobre tractaments contra el virus, i una de les seves recomanacions està vinculada amb el paracetamol: en desaconsellen el seu ús durant la vacunació.
Amb això es pot arribar a contrarestar els processos d'immunització, ja que moltes de les substàncies emprades durant el tractament poden inhibir els efectes del sèrum utilitzat. El document l'ha emès el Grup de Prevenció de Malalties Infeccioses del Programa d'Activitats Preventives i de Promoció de la Salut, Semfyc.
A més d'aquesta, inclou altres 13 recomanacions que a partir de diferents recerques i estudis en matèria sanitària, que permeten solucionar algunes de les qüestions més habituals pels especialistes mèdics. No solament en aquells que tractin directament amb els pacients, sinó per als implicats en procés de vacunació que puguin manifestar els ciutadans espanyols.
Les altres recomanacions
Algunes d'elles estan relacionades amb aquells malalts que es trobin en quarantena i com s'ha de mantenir el contacte amb ells sense exposar-se al virus, una altra explica què ocorre en un organisme quan els intervals entre vacunació s'han allargat més del recomanat. Una de les que més ha cridat l'atenció als experts sanitaris és la que parla de possibilitat d'utilitzar dues dosis diferents de cada vacuna, i quins serien els riscos de realitzar tal intervenció.
Respecte a aquesta última premissa, des de l'organització es desaconsella emprar aquest supòsit, ja que s'ha demostrat científicament com una injecció pot inhibir l'efecte de la següent, o no actuar en l'organisme amb la mateixa eficàcia. De la mateixa forma es recomana continuar amb els terminis determinats de vacunació en aquells individus que hagin pogut presentar una altra patologia lleu en un període pròxim a l'administració del sèrum, o els que prenguin, o hagin pres antibiòtics.
Una altra de les recomanacions se centra a reiniciar la pauta de vacunació si s'ha començat, fins i tot si els períodes pactats al principi es veuen lleument alterats. També recomana vacunar a les persones que hagin mantingut un contacte estret amb altres confinats, amb simptomatologia pròxima a la Covid o que l'hagin patit. És clar, una vegada hagi superat el període de la malaltia, perquè no siguin focus de contagi directe.
La vacuna com a pilar fonamental
És la base i la punta de l'iceberg perquè tot torni a la normalitat. Des de l'organització sanitària s'advoca a la responsabilitat ciutadana i s'aconsella a tots aquells que puguin vacunar-se que ho facin, però que tot això no serveixi per a deixar d'utilitzar les mesures preventives una vegada la persona s'hagi immunitzat.
Una altra recomanació infereix que la gent no ha de vacunar-se si no han passat almenys set dies des que ha rebut qualsevol altra vacuna, ja que el contacte entre dos patògens podria tenir efectes molt perjudicials per a la salut.
Aquells que hagin passat la malaltia també ha de vacunar-se, ja que cal recordar que el risc d'infecció ha estat provat i les conseqüències per a l'entorn pot ser desastrosa. Una altra de les mesures inclouen a aquells malalts de càncer o al·lèrgies, ja que cada cas ha de ser estudiat per la seva peculiaritat i no és recomanable el fet de desaconsellar sistemàticament.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]