Els metges de família auguren els pitjors pronòstics. Preveuen una setena onada de coronavirus si s'aixequen totes les restriccions imposades per frenar la pandèmia. Tampoc veuen amb bons ulls que es relativitzi la situació utilitzant els termes de gripalització o endèmia.
Últimament han detectat una relaxació de les mesures sanitàries, un fet que no comparteixen. Sobretot perquè el virus encara hi és molt present. No hem de passar per alt que cada dia moren unes 300 persones per COVID-19 a Espanya.
L'eliminació de les quarantenes i la fi de la mascareta obligatòria cada cop s'acosten més. La Societat Espanyola de Metges de Família i Metges Generals, però, no creu que s'hagi de prendre aquest tipus de decisions d'una manera accelerada. Demanen tenir un major control de la malaltia abans de prendre qualsevol mesura que ens pugui conduir a la setena onada.
El seu portaveu, el doctor Lorenzo Armenteros, creu que no hi ha motius per relaxar-se. Sobretot pel que ha passat en altres països del nostre entorn. «Tenim l'experiència del Regne Unit i de Dinamarca, i no es pot córrer amb aquest risc», adverteix.
Es van anar reduint les mesures de seguretat i els contagis s'han tornat a multiplicar. «Tant en un país com en l'altre, els casos s'han disparat quan es va produir a relaxació», recorda el facultatiu.
Entenen que encara és prematura la relaxació de les limitacions. Aposten sobretot perquè «aquestes mesures de relaxació s'eliminin més tard i amb més seguretat». Es mostren molt crítics amb l'ús de termes com «gripalització o endèmia» a l'hora de referir-se a la pandèmia de coronavirus.
Els metges de família assenyalen que el que és convenient és parlar sobre «que hi ha un control de la malaltia, amb menys casos, amb menys capacitat d'infecció». També que «la possibilitat que pugui mutar el virus sigui mínima o que es disminueixi la capacitat de contagi».
Pel que fa a l'administració d'una quarta dosi de la vacuna, reconeix que s'hauria de parlar de «revacunació». Cal comprovar si la immunitat dura més temps. Si és així advoca per «endarrerir aquesta quarta injecció tant com sigui possible».
Assenyala que sempre implica «un estímul immunitari en els moments de més risc». Té clar que si l'efectivitat a la llarga és menor, sí que caldria aquesta quarta punxada.
El portaveu dels facultatius explica que el més adequat en aquests moments és evitar la relaxació. La reducció de les mesures de protecció s'hauria de fer més endavant i «amb més seguretat en el control de la malaltia». Tot amb l'objectiu de no veure's desbordats novament amb la setena onada.
Els metges asseguren que encara no s'ha superat la sisena onada
El coronavirus continua preocupant la població. Els metges, en boca del portaveu, expliquen que la sisena onada «encara no està superada». Es pot apreciar com la corba baixa d'una manera més lenta del que s'esperava inicialment.
En qualsevol cas, «sí que podem dir que aquesta onada del coronavirus es va reduint, fent-se una mica plana. Podem dir que estem una mica millor», apunta.
Altres professionals de la medicina, com el doctor Carballo, conegut per les seves participacions a televisió, mantenia també un discurs conservador. Assenyala que calia estar atents a una possible setena onada.
Els metges desconeixen si poden aparèixer noves variants i si serien més greus o no que les anteriors. L'ús de la mascareta, la distància social i la vacuna segueixen sent essencials per contrarestar els efectes del coronavirus.