Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un carrer ple de gent amb mascareta

El preocupant descobriment que mostra òmicron a Espanya: «És inabastable»

Els experts han parlat sobre la immunitat col·lectiva

Aquesta vegada ja sembla veritat. El coronavirus podria tenir les hores comptades a Espanya, i és que els casos no paren de baixar i les xifres de contagis mostren un gran descens que alegra tothom. Després d'haver superat el pic de la sisena onada, els carrers del país s'han omplert d'optimisme, malgrat que no hem d'abaixar la guàrdia.

Les autoritats sempre han estat les primeres a manifestar-se en contra de la pandèmia, afirmant que cada cop falta menys per acomiadar-nos d'aquest malson d'una vegada per totes. L'últim a manifestar-se, ha estat el president del Govern, assenyalant que l'ús de mascaretes a interiors acabarà aviat.

Una noia d'esquena traient-se la mascareta
El coronavirus podria tenir les hores comptades a Espanya | Europa Press

Tot i això, no tot són bones notícies per a Espanya. Un grup d'experts han estat els encarregats d'omplir els ciutadans de preocupació. La tornada a la normalitat és més a prop que mai, però això no vol dir que això hagi acabat.

La màscara a interiors deixarà de ser obligatòria

Així de ferm es va mostrar Pedro Sánchez aquest dilluns 28 de febrer, on va assegurar que «molt aviat» deixarà de ser obligatòria la mascareta a interiors. L'Executiu creu oportú prendre aquesta mesura a hores d'ara, ja que el país està vivint un «horitzó de desescalada» de la pandèmia del coronavirus.

No obstant això, el líder socialista no ha fixat una data exacta, ni de bon tros, però va afirmar que aquesta mesura desapareixerà ben aviat. I és que ell no és qui ha de prendre la decisió, sinó el consens de comunitat científica i les comunitats autònomes.

Sánchez ha remarcat que malgrat el gran descens de contagis per coronavirus, les dades segueixen sent «altes». Per tant, hem de ser prudents i seguir respectant les restriccions marcades, que cada cop són menys.

La vacuna ens ha salvat, o això sembla

Espanya és un dels països que té més vacunats. Amb un total de 38.430.626 persones, el 91,1% de la població diana ja ha rebut la pauta completa. En comparació amb altres nacions, és un percentatge extremadament alt.

L'arribada de la dosi de reforç també ha estat ben rebuda pels ciutadans, ja que el 50,8% ja l'ha rebut. Pel que fa als nens, que es van començar a vacunar contra el coronavirus, el 15 de desembre passat, el 57,4% compta amb una dosi i el 18% amb la pauta completa.

Fotografia d'un home vacunant-se.
La vacuna contra la covid ha evitat pitjors conseqüències | GTRES

Sens dubte, són uns percentatges que alegren el país, que ja veu més a prop una possible immunitat col·lectiva. O això sembla. L'última afirmació dels experts ha provocat molta por a tot Espanya.

La immunitat col·lectiva és impossible

El principal objectiu que tenia la vacuna contra el coronavirus era l'obtenció de la immunitat col·lectiva com més aviat millor, per acomiadar-se de la pandèmia. En canvi, hi ha la possibilitat que aquesta immunitat no arribi mai.

El responsable d´aquesta mala notícia ha estat un estudi de la Universitat d´Alacant. Calculant el llindar, ha arribat a la conclusió que la immunitat col·lectiva contra òmicron és del 95% de la població.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
Segons un estudi, la immunitat col·lectiva és impossible | CatalunyaDiari

Per tant, arribar a aquesta xifra és «inabastable» a través del procés de vacunació. El motiu és que hi ha persones que no es poden vacunar a causa d'algun problema de salut i d'altres que no volen per la seva pròpia voluntat.

David García, professor del departament de Matemàtica Aplicada de la UA, ha explicat que actualment la immunitat col·lectiva està al 70%. De manera que com més contagiosa és una variant, més alt haurà de ser el percentatge.