Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una processó i un cel assolellat.

La norma del 20-20: on farà bon temps per Setmana Santa a Espanya

Aquest mètode peculiar ens indica les zones amb més temperatura i menys probabilitat de pluja aquesta Setmana Santa

Avui dimarts, 1 de març, comença el període conegut pels meteoròlegs com «la primavera meteorològica». Quan falta un mes per a Setmana Santa, molts miren el cel per saber quin destí escollir.

L'escassetat de pluja continua generant molta preocupació, però de cara a les primeres vacances de l'any tothom desitja el bon temps. Els amants de les processons no volen unes litúrgies passades per aigua i els amants de la platja volen donar-se la primera capbussada.

Per conèixer quin temps ens espera per a aquests dies de descans, existeix la norma del 20-20. Un mètode que detallem a continuació i que pot servir d'ajuda als indecisos.

Així funciona la regla del 20-20

Només els experts en meteorologia coneixen com funciona la regla del 20-20 i com pot ajudar a triar la destinació de vacances segons el clima. Com expliquen, aquesta peculiar «norma» indica les zones d'Espanya que més temperatura i menys pluja registren per Setmana Santa.

Zones amb millor temperatura per a Setmana Santa.
Zones amb millor temperatura per a Setmana Santa. | El Tiempo 

Vindria a ser el mateix que els llocs on és més probable que faci bon temps durant les primeres vacances de l'any. Mirant enrere, el País Valencià i Andalusia han registrat temperatures per sobre dels 20 graus dels dies 10 al 18 d'abril.

Unes temperatures que també s'han registrat a zones aïllades del sud de Galícia, de l'oest de Catalunya, sud d'Extremadura, Castella-la Manxa i Saragossa. Però sens dubte, els que s'emporten el palmell són les illes Canàries, les temperatures de les quals a l'abril són molt superiors a les de la resta de la península.

L'altre 20 fa referència a la probabilitat de pluja els dies de Setmana Santa. En aquest sentit, cal tenir en compte les zones on es produeixen precipitacions menys del 20 % dels dies.

Zones amb menys probabilitat de pluja per a Setmana Santa.
Zones amb menys probabilitat de pluja per a Setmana Santa. | El Tiempo 

Això passa, principalment, a les regions situades al sud-est com Màlaga, Almeria, Múrcia i Alacant. Aquest paràmetre també és superat per Canàries, que no arriba ni a un 10 % de pluja entre setmana.

Si vols anar a la platja per Setmana Santa, apunta aquestes destinacions

Tenint en compte aquests paràmetres registrats al llarg de tres dècades, és fàcil i fiable escollir el nostre destí per a Setmana Santa. Tant per aquells que busquin el sol, com per aquells que vulguin continuar gaudint de temperatures més baixes.

Platja de Mallorca amb gent.
Els experts afirmen que aquesta Setmana Santa podrem anar a la platja. | GTRES 

Si ets dels que encara no han triat destí en espera de la predicció del temps per a aquests dies de festa, pots avançar-te. La norma del 20-20 facilita la feina i posa a la teva disposició les zones on farà millor temps i on el sol lluirà més.

Segons 'El Tiempo', «les costes malaguenyes, almeriencs, murcianes, alacantines i canàries compleixen la norma del 20-20». És a dir, «amb màximes de mitjana de més de 20 ºC i menys d'un 20 % de dies de pluja». Per això, són el destí predilecte per als que busquen platja i volen fer la primera capbussada.

Però aquestes no són les úniques costes a tenir en compte. També hi ha les platges de València amb 21 ºC de mitjana, les de Mallorca amb 19 ºC i Barcelona. Ja no hi ha excusa per fer una escapada aquesta Setmana Santa i que no puguem gaudir-la pel mal temps.

Tot i que encara és aviat per conèixer amb exactitud el pronòstic final, aquest mètode pot servir de guia per anticipar-se a les reserves. A més, segons aquestes prediccions, les processons tampoc no estaran passades per aigua, una boníssima notícia per a les confraries i els seus feligresos.