«Els rastrejadors s'havien d'haver format al març o l'abril, no ara». Són les paraules del president del Col·legi de Metges de Lleida, Ramon Mur, qui lamenta la poca previsió de les administracions de cara aquesta segona onada de la pandèmia del coronavirus que està sacsejant Catalunya. En declaracions a RAC1, el doctor critica la gestió del Govern amb els rastrejadors i assegura que hi ha hagut «mesures improvisades». «Què va passar amb el contracte de Ferrovial? Primer sí, després no. Ara l'aturem, ara el tornem a posar en marxa... No es podia perdre temps amb els rastrejadors», denuncia Mur.
El doctor assenyala que els professionals sanitaris treballen amb certa tensió davant la situació sanitària actual però que s'està aconseguint controlar gràcies a la bona tasca dels professionals. Segons Ramon Mur: «Només un 11% dels pacients acaben entubats. La mortalitat és baixa i amb una mitjana d'edat alta, uns 87 anys. Tot plegat demostra que els metges n'han après».
Per una altra banda, el vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Sellarès, ha reclamat més coordinació entre Salut Pública i l'atenció primària. Sellarès reclama que no es trigui tant en la detecció i el rastreig dels casos perquè «cada contacte que se'ns escapi és un potencial disseminador de nous brots. No podem fallar». Pel que fa a la situació dels CAPs, indica que estant saturats a causa de les proves PCR, els rastreig de casos i l'atenció a pacients amb altres patologies. Tot plegat, s'ajunta amb el fet que bona part del personal sanitari està de vacances.
Per aquest motiu, Sellarès demanar agilitzar la burocràcia i demana una eina per poder fer-ho: «Encara perdem molt de temps fent altes i baixes de persones que no poden anar a treballar. Cal respectar aquest dret, evidentment. Però perquè no es pot fer a través d'una declaració responsable del mateix professional? Cal un tràmit burocràtic que requereix tant de temps? En una situació d'emergència, eines d'aquest estil s'haurien de prioritzar».
Pendents de la tornada del curs escolar
Finalment, el president del Col·legi de Metges de Lleida, Ramon Mur, ha demanat que es defineixi un protocol clar per saber que cal fer quan aparegui un cas positiu en una escola. «Fan falta protocols d’actuació de cara a la tornada a les escoles. Cal escoltar pediatres i epidemiòlegs, i els departaments de Salut i Ensenyament s’han de coordinar. Però el que no es pot fer és improvisar. Si ho fem, tindrem una altra vegada un gran problema», ha conclòs el doctor.