El Metro de Barcelona recupera el 100% del servei a partir d'aquest dilluns

TMB assegura que està fent tot el possible per garantir que el transport públic «sigui un lloc segur»

Usària en una estació de metro de Barcelona
TMB assegura que està fent tot el possible per garantir que el transport públic «sigui un lloc segur» | Catalunya Diari

El metro de Barcelona començarà el mes de setembre amb el 100% de la seva xarxa operativa. Aquest diumenge es restablirà el tram Hospital de Bellvitge-Santa Eulàlia de la línia 1, en obres des del 3 d'agost, i l'endemà, dilluns 31 d'agost, recuperarà la normalitat el tram entre La Pau i Selva de Mar de la línia 4, interromput des del 27 de juliol.

Dilluns, a més, entrarà en vigor l'oferta de dies lectius que normalment es fa coincidir amb l'inici del curs escolar, però que enguany s'ha avançat dues setmanes per la pandèmia. Així, es reforçaran les línies 1 i 5 fent que en hora punta, segons ha destacat Rosa Alarcón, presidenta de TMB, hi hagi «la major circulació de trens de la història» amb 159 combois, 20 més (+14%) que l'any passat. 

Segons ha explicat Alarcón, elevar la capacitat de la xarxa de metro ha estat possible gràcies a l’esforç realitzat per avançar la incorporació dels nous trens de la sèrie 5000 adquirits el 2018 i rebuts els mesos passats per reforçar la línia 5 i també perquè s’ha enllestit l’adequació de trens de la sèrie 4000 a línia 1. 


Alarcón ha destacat que l'increment del nombre de temps en circulació, junt amb la neteja i ventilació exhaustives de combois i estacions, és una de les mesures que ha pres TMB per garantir que el transport públic «sigui un lloc segur». Un increment de trens, ha afegit, que vol evitar aglomeracions, tot i que aquest setembre s'espera una caiguda important del nombre de passatgers per la crisi econòmica derivada de la pandèmia i pel fet que molta gent optarà pel teletreball.

Segons dades de TMB, i a tall d'exemple, el dijous 27 d'agost el passatge al conjunt de la xarxa de metro va ser de 489.000 usuaris, un 43% del que seria habitual en aquestes dates. L'objectiu és que, en hora punta, el temps d'espera sigui de 2,5 minuts a les línies 1 i 5, les més congestionades. 


Per complementar els esforços fets per TMB, Rosa Alarcón ha demanat responsabilitat als usuaris perquè mantinguin les mesures d'autoprotecció fent ús de la mascareta en tot moment i respectant la distància social. 


Modernització de la infraestructura

Els treballs a la línia 1 han consistit en la substitució, per motiu d’antiguitat, de tres aparells de via (que permeten les maniobres de canvi de sentit dels trens), un dels quals ha estat traslladat de la ubicació original a l’entrada de Torrassa a una nova ubicació a Florida.

També s’ha executat la renovació de la via en diferents trams, amb una longitud total d’uns 1.800 metres, i l’actualització del sistema de drenatge en un tram de 500 metres. A més, s’han actualitzat dos enclavaments de senyalització ferroviària i s’ha adequat la catenària a la nova topografia de la via.Al tram La Pau - Selva de Mar de la línia 4 les obres han comportat la renovació de la via en diferents trams, amb una longitud total d’uns 1.200 metres, el reforç del sistema de drenatge en diversos trams (que sumen uns 1.500 metres) i l’aplicació de tractament antifiltracions en un tram de 700 metres de túnel. En paral·lel, TMB ha fet una actuació de retirada de 10.000 quilos de planxes de fibrociment amb contingut d’amiant a l’estació de La Pau.


Amb la normalització del servei de metro, deixaran de funcionar la trentena d’autobusos articulats que han servit temporalment d’alternativa en els dos trams interromputs. 


Sobre la finalització de les obres, en aquest cas les de la línia 1, José Castro, tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana, Convivència i Mobilitat de l’Ajuntament de l’Hospitalet, s'ha mostrat «molt satisfet» perquè posarà fi a les molèsties per sorolls i vibracions que patien alguns veïns de la ciutat. Concretament, ha explicat, residents d'un edifici alt de l'entorn de Can Serra a tocar d'una corba molt tancada de les vies del metro. «No tenien una gran afectació, però les molèsties eren continues», ha destacat.


Comentaris

envia el comentari