Els estornells causen microtalls de llum a tres municipis de l'Alt Empordà

La incidència afecta Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador i l'Armentera

n treballador d'Endesa tallant la llum en una de les cases que la té punxada aquest dissabte 23 de novembre de 2019 a Vidreres
La situació provoca microtalls de llum a diversos pobles de la comarca.  | ACN

Diversos pobles de l'Alt Empordà pateixen en les darreres setmanes talls sovintejats del subministrament de corrent elèctric. L'afectació es produeix, especialment, a Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador i l'Armentera, tres municipis alimentats per una mateixa línia de mitja tensió que és on té lloc l'origen del problema.

No hi ha, però, una avaria tècnica a la línia: els problemes de subministrament els causen milers d'ocells que, cada vespre, reposen sobre aquesta línia de mitja tensió.

Talls repetits de menys d'un minut

En concret, es tracta dels estornells que, aquestes darreres setmanes, es refugien als Aiguamolls de l'Empordà. Quan comença a fosquejar, pels volts de dos quarts de sis de la tarda, els milers d'aus se situen en aquesta línia de 25 quilowatts, que alimenta el subministrament elèctric de Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador i l'Armentera.

El problema, però, no és quan hi reposen: és en l'instant en què aixequen el vol. Com que ho fan alhora, deixant, per cert, imatges espectaculars, els estornells provoquen un sotrac a la línia que fan que es deconnecti durant uns segons, no més d'un minut, fins que es torna a reconnectar de manera automàtica. És l'estona en què els 15.000 habitants, aproximadament, de les tres poblacions esmentades, es queden sense llum. La situació es repeteix en diverses ocasions cada vespre.

L'espectacle dels estornells, molt fotografiat

A banda dels problemes que signifiquen per a Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador i l'Armentera, aquest hivern els aficionats a la fotografia estan gaudint de valent del vol dels estornells i de les imatges que deixen al cel d'aquest punt de l'Empordà. De fet, són desenes les persones que s'hi aproximen per mirar de capturar-ne una instantània, com ara la lectora de Catalunya Diari Rosa Matesanz, que mesos enrere va captar aquest moment:

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari