Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Real Madrid FC Barcelona

Les milionàries xifres que reben els equips de La Lliga pels drets televisius

Reial Madrid i Barcelona són els equips que més ingressos de la televisió obtenen de tot el continent

El Reial Madrid i el FC Barcelona són els grans representants de la Lliga espanyola a Europa. La seva posició queda avalada pels diners que reben de la televisió. Són els equips que més obtenen de tot el continent, els grans dominadors d'un torneig que ofereix als clubs menys que la Premier (1.179 milions anuals), la Sèrie A (911 mill.) o la Lliga 1 (668 mill.) per la retransmissió dels seus partits.

Mediapro, propietària dels drets televisius de la Lliga, va repartir entre els vint equips de Primera un total de 500 milions d'euros, segons dades del 2010 ofertes per Futebol Finance. Dels quatre grans campionats europeus, La Lliga només supera en generositat la Bundesliga (412 mill.).

Foto de diversos bitllets d'euro.
La Lliga supera bastant la Bundesliga | Arxiu

Les diferències entre els equips espanyols són les més grans. Madrid i Barça van obtenir de la tele 140 milions d'euros cadascun la temporada passada, pels 12 que van rebre Tenerife, Sporting, Màlaga o Jerez.

Les distàncies es redueixen fora d'aquí entre els que obtenen més i menys compensació. A la Premier: Manchester United (58,2 mill.) i Middlesbrough (34,9 mill.). A la Bundesliga: Bayern Munic (28´1 mill.) i Hoffenheim (13´3 mill.). A França: Marsella (49,9 mill.) i Le Havre (13,9 mill.).

Els sis clubs que volen evitar la vaga convocada per la LFP (Sevilla, Reial Societat, Athletic, Espanyol, Saragossa i Vila-real) pertanyen a l'escala mitjana amb uns ingressos mitjans de 18,6 milions, sense incloure el que va rebre la Reial l'any passat a Segona. La Lliga ofereix el futbol més barat a Europa. Dels tornejos esmentats és l'únic que emet partits gratis i el de pagament té un cost mitjà de 18 euros al mes (25 a Anglaterra i 29 a Itàlia).

Acord de futur

Per al 2025 s'ha acordat per majoria simple que Reial Madrid i Barcelona es quedin amb el 35% dels diners recaptats per la LFP a canvi dels drets dels partits. Atlètic i València es repartiran un 11% i la resta un 45%. Queda un 9% per als equips de Segona i se'n reserva un 1% per minimitzar el perjudici que pateixen els equips que baixen de categoria.

Sevilla i Vila-real són els que encapçalen la rebel·lió contra el futur repartiment del pastís televisiu. La seva proposta és que el 50% dels diners es divideixin entre tots per igual; que un 25% depengui de les audiències, i que el 25% restant s'ofereixi en funció de la classificació.

La Premier League ofereix el millor model, segons el parer de gran part dels analistes. Anglaterra està al capdavant pel que fa als beneficis que ofereix el futbol televisat en un país on no hi ha cap partit en obert. Els ingressos anuals ronden els 450 milions d'euros (128 milions a Espanya). Sky Sports és la propietària dels drets des de la 09-10. Ho serà fins a les 12-13 a canvi de 1.179 milions d'euros per temporada.

Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS totes les notícies del BARÇA i el futbol a WhatsApp!