Imatge d'una dona, vestida amb jersei blanc, en un balcó durant el confinament

La millor hora a la qual hauria de començar el toc de queda a Espanya i Catalunya

Alguns països de la Unió Europea ja han començat a aplicar aquesta mesura

Que alguns països de la Unió Europea hagin optat per aplicar el toc de queda per frenar els contagis de coronavirus, ha obert una nova possibilitat a Espanya. Diverses ciutats espanyoles veuen amb bons ulls acollir-se a aquesta mesura i ja l'estan sol·licitant al govern espanyol perquè doni el vistiplau. Serà en els propers dies quan s'arribi a un consens sobre la seva aplicació. 

Tenint en compte que la majoria de contagis es produeixen en reunions socials i familiars, els experts consideren que establir un toc de queda podria resultar efectiu per frenar la pandèmia. «Gairebé el 30% dels contagis tenen a veure amb reunions socials. És lògic reduir aquestes activitats. Una via pot ser el toc de queda, que és un estat d'alarma nocturn», explica Daniel López Acuña, epidemiòleg i exdirector d'Acció Sanitària en Situacions de Crisi de l'OMS.

El portal Nius recull les opinions de diversos experts en la matèria que accepten posar una hora límit sota algunes condicions perquè altres sectors no es vegin afectats. «Aquesta mesura és parcial, per no haver de fer una restricció absoluta perquè això enfonsaria l'economia i afectaria molt psicològicament a la gent en aquesta segona onada», assenyala el portaveu de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene, Julián Domínguez.

José Jonay Ojeda, portaveu de la Societat Salut Pública i Administració Sanitària, opina el mateix i considera que el toc de queda s'hauria d'aplicar només en aquelles ciutats que tinguin un alt moment de gent on se surt més i existeixen més reunions amb persones fora del cercle convivent.

 

Les hores del toc de queda

Sobre a quina hora s'hauria d'establir el toc de queda, els experts coincideixen: com més aviat millor, contradient l'opinió de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que plantejava posar el toc de queda a partir de les 12 de la nit. «A les 00.00 de la nit no crec que serveixi de molt. Jo crec que a les 21.00 hores estaria bé», opina Domínguez.

«Si s'opta pel toc de queda, el més raonable és fer-ho a una hora prudent. Si poses la restricció de sortir al carrer a partir de les 00.00 hores, per què prenem la mesura? Es pot discutir entre les 21.00 o les 22.00 hores però que a Espanya se sopi tard no hauria d'influir a l'horari del toc de queda», assenyala Daniel López Acuña.

Sinó es vol repetir l'estat d'alarma que vam viure al març, l'ideal és prendre mesures restrictives com abans millor i el toc de queda és la decisió més plausible per evitar-ho. Alguns països de la Unió Europea que ho han establert prohibeixen sortir al carrer a partir de les 21.00 hores, un fet que Espanya podria seguir d'exemple i instaurar el toc de queda en la mateixa franja horària.