La consellera de Salut, Alba Vergés, amb les mans aixecades, mascareta a la boca i els micròfons davant

Salut reclama eines legals per a poder aplicar el toc de queda quan decideixi la Generalitat

El ministeri de Sanitat ha ajornat la decisió tot i l'opinió favorable de totes les comunitats autònomes, excepte Madrid i Euskadi

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat aquest dijous a la tarda al govern espanyol disposar de les eines jurídiques per poder aplicar mesures de restricció de mobilitat, com el toc de queda, quan el Govern decideixi, si és necessari i en funció dels criteris científics.

Salut no descarta cap mesura per a reduir els contagis

Així ho han indicat fonts del Departament de Salut després de la reunió del Consell Interterritorial amb el Ministeri de Sanitat i les altres comunitats autònomes. Salut insisteix que no descarta cap mesura per reduir els contagis davant de la situació actual de la covid-19 i vol saber la fórmula jurídica que permetria decretar un toc de queda.

Per això la consellera ha reclamat un informe sobre el paraigua legal que podria sustentar aquesta mesura. Fa dies que hi ha sobre la taula la possibilitat d'implantar un toc de queda a l'estat espanyol davant de les altes taxes de contagi del coronavirus i després que altres països d'Europa ja hagin decretat aquesta mesura.

S'ajorna la decisió sobre l'aplicació del toc de queda

Per la seva banda, i després de dues hores de reunió, el Ministeri de Salut i les comunitats autònomes han decidit ajornar la decisió sobre l’aplicació del toc de queda. Així ho ha informat Salvador Illa, qui afirma que la decisió «no està prou madura» i les administracions s'han emplaçat «a parlar-ne més».

Tot i això, s’espera que s’arribi a un acord tot i les opinions de Madrid i País Basc. Les comunitats han decidit abstenir-se sobre l’aplicació del toc de queda, però s’espera que confirmin la seva decisió després d’analitzar el document definitiu. A més, afegeixen que hi ha una clara majoria de comunitats autònomes a favor que aquest toc de queda s'implementi a nivell nacional mancant dirimir sota quina empara jurídica pot escometre's.

Els llindars per determinar si hi ha risc molt alt o nivell quatre són una incidència acumulada de casos en 14 dies de més de 250 per cada 100.000 habitants, una ocupació de llits d'hospital per casos covid-19 de més del 15% o de llits d'UCI de més del 25%, entre d'altres.