Les comunitats autònomes es mostren favorables a un toc de queda a tot Espanya

Les úniques excepcions han estat Madrid i el País Basc, tot i que va ser la primera qui va apostar per aquesta idea

Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics
Totes les comunitats, excepte el País Basc i Madrid, s'han mostrat favorables al toc de queda, però Sanitat ha ajornat la decisió | ACN

Totes les comunitats autònomes, amb excepció del País Basc i Madrid, s'han mostrat favorables a un toc de queda a tot Espanya a la celebració del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dijous. Així ho ha comunicat aquest dijous a la tarda el ministeri de Sanitat, després de la reunió celebrada amb els consellers de salut. Ara bé, la decisió final ha estat ajornada, per acabar de polir tots els detalls. 

Segons han avançat fonts de la reunió, aquest instrument de toc de queda o reducció de la mobilitat en horari nocturn està molt avançat a l'espera d'estudiar sota quin instrument jurídic es pot aplicar i si és necessària la declaració de l'estat d'alarma per a aprovar-lo.

Ministeri i autonomies decideixen ajornar la decisió sobre el toc de queda

Finalment i després de dues hores de reunió, ministeri i autonomies han decidit ajornat la decisió sobre l'aplicació del toc de queda. Segons el ministre Salvador Illa, la decisió «no està prou madura» i les administracions s'han emplaçat «a parlar-ne més».

Davant aquest ajornament de la decisió final, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat al govern espanyol disposar del poder i les eines jurídiques per a poder aplicar restriccions com el toc de queda si la situació així ho requereix. D’aquesta manera podria no necessitar-se el permís del govern central per a aplicar noves restriccions a la mobilitat, com el toc de queda, al territori català.

Totes les comunitats autònomes han votat a favor d'una nova guia de mesures a aplicar a l'àmbit nacional per a frenar l'avanç del coronavirus a excepció de País Basc i Madrid, que s'han abstingut a l'espera d'analitzar el document definitiu.

Toc de queda a Catalunya Nord

Per la seva banda, França ja ha instaurat el toc de queda a Catalunya Nord davant l’augment dels contagis. La mesura implica que cal estar a casa des de les 21.00 hores de la nit i fins a les 6.00 hores del matí sense poder sortir al carrer. D'aquesta manera, el govern francès amplia les mesures per frenar la segona onada de la Covid-19 i ja són 54 els departaments afectats i prop de 46 milions de persones les que hauran de sotmetre's a aquestes restriccions.

A més, Catalunya estudia aplicar el toc de queda però sense tantes restriccions durant el dia. Així, estudia obrir bars i restaurants fins a l'hora que les noves imposicions ho permetin. De moment només són propostes davant la taula i caldrà esperar per si les comunitats autònomes decideixen finalment aplicar aquesta proposta per frenar els contagis i intentar doblegar la corba en aquesta segona onada.


Comentaris

envia el comentari