Panellets típics de Castanyada

Benvinguda Castanyada: Les millors receptes de panellets, castanyes i moniatos

Aliments imprescindibles a les nostres cases en aquesta època màgica de l'any

La tardor sempre arriba a Catalunya amb  una tradició fàcilment reconeixible, i que aconsegueix il·lusionar per igual petits i no tan petits. Es tracta, naturalment, de la Castanyada, aquell moment de l'any en el qual  les nostres cases s'omplen de la dolçor dels panellets,  de la màgica olor de les castanyes acabades de fer, i del  sabor inigualable dels moniatos tendres. 

Fa uns anys,  la imparable popularitat del Halloween despertava grans recels entre els defensors de les festes populars catalanes, atemorits davant d'una possible substitució. Però no ha estat així, afortunadament.  Uns dies abans de l'esperat 31 d'octubre les escoles d'arreu del país ja s'omplen de fruita tardorenca i de nens emocionats per fer entre tots els seus propis panellets i portar-los, amb molt d'orgull, a les seves cases. En definitiva, quan el fred ja comença a fer acte de presència, la Castanyada aconsegueix mantenir viva la flama de la il·lusió als nostres cors. 

Els panellets, una tradició molt estimada

Els panellets són, sense cap dubte, una de les senyes d'identitat de la nostra Castanyada. Amb pinyons o sense, amb xocolata o sense sucre, hi ha opcions per a cadascú de nosaltres; l'important és anar experimentant. Per això, us deixem unes quantes receptes, i us animem a mostrar-nos com us han quedat els vostres!

1) Panellets de pinyó

L'autèntica recepta d'aquestes postres típiques de la Castanyada, amb el vistiplau del Gremi de Pastissers de Barcelona!

2) Panellets d'ametlla

Una elaboració molt semblant als primers i un gust que de ben segur us agradarà. 

3) Panellets de codonyat

Una varietat amb força acceptació, que es pot consumir fins i tot sense passar prèviament pel forn. 

4) Panellets de coco

Un sabor inigualable, i una recepta perfecta per fer amb els més petits de la casa.

5) Panellets de pinyó sense sucre

La recepta ideal per a aquells que volen cuidar-se sense oblidar les bones tradicions!

Els moniatos, insubstituïbles en aquesta època

A banda dels panellets, els moniatos també són un aliment que  a Catalunya s'ha menjat tota la vida  en aquesta època de l'any. A continuació us deixem unes instruccions bàsiques per coure'ls al forn,  si no voleu comprar-los al carrer, i perquè us animeu a consumir aquest producte de dues maneres més. 

1) Moniato al forn

El moniato al forn és  una de les tradicions catalanes més arrelades, i el seu sabor, inigualable.  

2) Xips de moniato

Una recepta molt fàcil, i que  il·lusionarà els més petits  de la casa. 

3) Crema de moniato

Una crema deliciosa, de temporada, i que farà que llepeu els dits!

Les castanyes, l'olor que anuncia la tardor

Les castanyes torrades són també  una de les coses que no poden faltar a les nostres cases per Castanyada (el mateix nom ho diu). Generalment, acostumem a comprar-les al venedor més pròxim, més per comoditat que perquè sigui difícil coure-les a les nostres cases. Us deixem unes instruccions perquè pugueu obtenir les vostres pròpies castanyes torrades, i de pas estalviar-vos uns quants euros!

1) Castanyes torrades

No les tenim tot l'any, i s'han d'aprofitar al màxim en aquesta època. Les podeu fer perfectament al forn, tot i que el sabor no serà el mateix. 

Definitivament,  la Castanyada és una de les festes que ens aporten sabors més variats, i la mateixa cultura del nostre país no es podria comprendre sense ella. Una oportunitat perfecta per gaudir dels  regals que ens ofereix aquesta època de l'any  abans del fred hivern, i un moment d'alegria que precedeix  la tradicional visita als cementiris per Tot Sants.