Foto d'una dona en un caixer automàtic

El mínim de comptes al banc que hauríem de tenir per a evitar problemes

Tenir només un compte bancari pot arribar a resultar contraproduent

Molts ciutadans es conformen a tenir un únic compte al banc. Pensen que els serà suficient i, a més, no hauran de suportar comissions pel manteniment d'altres.

Aquesta teoria, però, arriba a resultar una mica contraproduent per a l'economia personal. Cal tenir en compte que es poden donar una sèrie de problemes que ens podrien deixar sense accés als nostres estalvis.

Ens hem de preguntar què passaria si l'entitat bloqueja el nostre compte, si perdem la targeta de crèdit o si l'aplicació no funciona un dia concret.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Un únic compte bancari: és la millor opció?

Davant d'aquest tipus de situacions, l'usuari hauria de disposar d'un altre compte corrent. Et serviria de gran utilitat per sortir del pas en certs moments. Però sempre han sorgit dubtes sobre el nombre de comptes concrets que caldria tenir.

Els experts del comparador HelpMyCash.com asseguren que la quantitat «depèn de cada persona». Tot i això, la seva recomanació és disposar «almenys de dos comptes». Segons la seva opinió, és «la millor manera d'administrar els diners».

Expliquen que «és com dividir el capital en diferents cubs, cadascun amb el seu propi propòsit». Des d'aquest portal, indiquen que, a més de «millorar la gestió de les finances», l'usuari «està més protegit». Tindria la possibilitat de «continuar operant si el compte principal falla en algun instant».

Foto d'una dona introduint una targeta en un caixer automàtic
Recomanen que, almenys, hi hagi un parell de comptes per atendre imprevistos. | GETTY IMAGES

És necessari davant d'un bloqueig de comptes o robatori de targeta

En el moment menys oportú, ens poden arribar a bloquejar el compte. Si això passa, no hi hauria la possibilitat de treballar amb ella, per la qual cosa seria impossible treure diners, pagar factures o dur a terme transferències. Una cosa semblant passaria si ens roben o es perd la targeta de crèdit.

En aquest últim cas, l'única opció que ens queda per a la retirada d'efectiu implica anar a l'oficina del banc. Però, en realitat, no és gens pràctic, ja que caldria ajustar-se als seus horaris. En general, tanquen a les 14.00 hores i els caps de setmana romanen tancats.

Davant d'aquestes situacions, que es repeteixen més sovint del que pensem, es fa més evident la necessitat d'un segon compte. Es tracta de comptar amb una alternativa per continuar operant en cas que hi hagués algun tipus d'incidència inesperada amb la primera.

«La secundària pot servir per emetre i rebre transferències, pagar rebuts o abonar compres», apunten al portal financer. Incideixen en la necessitat d'assegurar-se de «que es té saldo per cobrir emergències». No caldria disposar de gaires diners, només els necessaris per sortir del pas.

Recorden que un segon compte corrent no implica un cost gaire elevat. De fet, sí que, si només es farà servir de forma esporàdica i no es domicilia la nòmina, es pot obrir sense comissions i sense vinculació.

En general, algunes entitats les ofereixen sense despeses de manteniment, amb transferències, retirada de diners i targeta gratuïta.

Foto d'una mà introduint bitllets de 10 euros en un caixer.
En cas d'incidència, ens podríem quedar sense la possibilitat de retirar diners del caixer. | Getty Images

Separar estalvis i diners d'ús diari

Treballar amb un únic compte també pot resultar perjudicial en el nostre intent per estalviar. En aquest tipus d'escenari, els estalvis i els diners que es fan servir en el dia a dia conviuen al mateix compte. Però això no contribueix a mantenir el control de les finances.

Aconsellen que el més convenient seria disposar d'una per a l'estalvi i una altra per al dia a dia. Així, resultaria més còmode gestionar l'economia domèstica i conèixer la quantitat que s'estalvia al mes i el matalàs financer disponible.

A més, els bancs ja comencen a oferir productes financers per rendibilitzar els estalvis a través dels interessos. La intenció és que, al llarg dels pròxims mesos, millorin les propostes als clients després d'una època d'aturada.