Miquel Montoro recupera el català als seus vídeos després de la polèmica

El famós youtuber va canviar el català pel castellà després de fer-se popular a la resta de l'Estat

Miquel Montoro, el nen mallorquí més famós a les xarxes
Miquel Montoro recupera el català als seus vídeos després de la polèmica | YouTube

Hi ha molt poca gent que no conegui el popular youtuber mallorquí Miquel Montoro, o que no n'hagi sentit a parlar mai. Des de fa ja molts anys, en Miquel va fer-se popular a YouTube pels seus vídeos sobre productes del camp, gràcies a l'èmfasi que posava als seus vídeos o a la seva peculiar forma de tractar el tema. I tot això en català, o mallorquí —el jove no entra en polèmiques en aquest sentit.

En un moment determinat, el seu «hòstia, pilotes! Que en són de bones! M'encanten!» va traspassar les fronteres catalanoparlants i va arribar també a la resta d'Espanya, i fins i tot va guanyar-se un lloc a programes com 'La resistencia'

Va canviar el català pel castellà per arribar a un públic més ampli

Davant d'aquesta nova popularitat, el jove mallorquí va canviar l'idioma dels seus vídeos pel castellàper arribar a un públic més ampli, però la jugada no li va sortir gaire bé i va començar a rebre moltes crítiques. El jove va excusar-se dient que «molta gent li havia demanat fer els vídeos en castellà», però sembla que els usuaris de la xarxa social no en van quedar gaire contents.

En Miquel va explicar que «hi ha més gent que parla castellà que no pas català o mallorquí, com ho vulgueu dir», i que «els que parlem català també entenem el castellà perquè ens l'ensenyen a l'escola», una cosa que no es produeix a la inversa. Així, el jove defensava el canvi d'idioma per donar-se a conèixer, no només a Espanya, sinó també en altres països castellanoparlants. 

Tot i això, les crítiques van seguir arribant i el jove ha acabat trobant una nova alternativa que aconsegueixi unir totes dues postures: Ha recuperat el català parlat al seu canal, però el subtitularà en castellà perquè gent que no entén el català pugui seguir-lo. 

Com a mínim, això és el que ha fet al seu últim vídeo, 'Agafam patates', que ja ha acumulat més de 15.000 visites i gairebé 400 comentaris en menys de 24 hores des que es va publicar. La majoria d'aquests nous comentaris estan d'acord en el fet que aquesta solució és la millor per a ell, recuperar el català que el va fer famós a les xarxes i subtitular per tota aquella gent que no entengui l'idioma. 


Comentaris

envia el comentari