El conseller d'Interior, Miquel Sàmper en una roda de premsa

Sàmper condemna els aldarulls i avisa que s'han produït actes de «pur vandalisme»

El conseller d'Interior afirma que en la majoria de casos es tracta de gent amb «antecedents»

El conseller d'Interior Miquel Sàmper ha assegurat aquest dissabte que s'ha passat de «manifestacions de caire ideològic» a actes de «pur vandalisme». Ho ha dit en una entrevista al 'FAQS' de TV3, on ha condemnat els aldarulls afegint que aquells que els provoquen utilitzen la violència «de forma gratuïta». Sàmper ha lamentat que gran part dels participants que hi havia a Barcelona, Lleida o Tarragona «no saben que hi ha hagut una sentència de Pablo Hasel». En el cas de la capital barcelonina, el conseller ha confirmat una quinzena de detinguts que ha titllat de «delinqüents comuns». Preguntat per les causes de les protestes, les ha relacionat amb l'esgotament de la pandèmia, la crisi econòmica, així com les condemnes injustes.

Segons el conseller, des del dimarts passat s'ha pogut veure una «evolució» de les manifestacions, que van començar «com a conseqüència d'un fet en concret». Així, els primers grups que van detectar no són els mateixos d'ara, on s'han afegit d'altres que realitzen tasques «purament delictives». En la majoria dels casos, el responsable d'Interior, es tracta de gent amb «antecedents» per robatoris i delictes contra la propietat.

El conseller ha subratllat que des del cos s'està estudiant «el moviment» amb l'objectiu de «restablir l'ordre públic». «Exercir el dret a la manifestació i la llibertat d'expressió no porta com a conseqüència la violència, el vandalisme i els robatoris», ha reblat, «m'agradaria separar-ho molt».

Els aldarulls acaben amb 34 persones detingudes en una nit

Els Mossos d'Esquadra han detingut un total de 34 persones en la cinquena jornada de protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasel. Els agents els atribueixen fets relacionats amb els desordres públics, així com actes de pillatge que han tingut lloc aquest dissabte passat. En concret, hi ha un detingut a Lleida, dos a Tarragona i 31 a Barcelona, segons fonts policials. Paral·lelament, i un cop finalitzat el dispositiu, també s'ha identificat i denunciat un jove que durant dues hores ha enfocat amb un làser els pilots de l'helicòpter, una acció que els Mossos han recordat que pot comportar "un risc molt greu" per a la ciutadania i els agents.

En el cas de Barcelona, durant la darrera jornada de protestes diversos grups de persones han trencat vidres i saquejat botigues del passeig del Passeig de Gràcia. També han cremat barricades i han atacat la façana del Palau de la Música amb pedres. Durant la nit s'han viscut enfrontament entre manifestants i agents dels Mossos. Una de les càrregues que ha generat més polèmica, i que ja ha estat qüestionada per l'associació de defensa dels drets humans Irídia, s'ha produït al barri de Gràcia.